Voedingswaar, voedingsinfo:  

Het belang van een basisch overschot in gezonde voeding

Door: A.H. de Wijs

Zuren en Basen


Onder zuren verstaat men stoffen die waterstofionen leveren, terwijl men onder basen stoffen verstaat die waterstofionen opnemen. Een pH waarde van 7 geldt als neutraal, een pH waarde kleiner dan 7 geeft een zuur milieu aan en een pH waarde boven de 7 geeft een alkalisch (basisch) milieu aan. Maagzuur heeft een pH van 2.0 (sterk zuur), terwijl bloed een pH heeft van 7.4 (licht alkalisch). De pH van speeksel is ongeveer 7.0 , dus neutraal.

Het is van het grootste belang dat de pH waarde van ons bloed stabiel blijft, een pH waarde van 7,2 in plaats van 7,4 heeft de dood tot gevolg. Ons lichaam kent gelukkig vele manieren om een afwijkende pH te voorkomen waarbij de longen en de nieren een belangrijke rol spelen.

Voeding speelt een belangrijke rol als het aankomt op het handhaven van een goed zuur/base evenwicht. Mineralen als calcium, magnesium , kalium en natrium fungeren als zogenaamde zuurbuffers. In een gezond lichaam zijn de lichaamscellen alkalisch, in een ziek lichaam zuur. Hoe zuurder onze cellen zijn hoe meer gezondheidsklachten we ontwikkelen. Lichaamscellen sterven bij een pH waarde lager dan 3,5.

Onze lichamen produceren zuur als gevolg van een normaal metabolisme, dit dient in evenwicht gebracht te worden met alkalische mineralen die we binnen krijgen met onze voeding. Voedsel kan zuurvormend of basevormend zijn, afhankelijk van de verhouding tuusen de mineralen calcium, magnesium, kalium en natrium enerzijds en de mineralen fosfor, zwavel en chloor anderzijds. De zuur/base verhouding van voedingsmiddelen kan uitgedrukt worden in milligram-equivalent (ME) zuur- of basenoverschot.

1ME = (calcium + magnesium + kalium + natrium) mg per 100 mg voedingsmiddel – (fosfor + zwavel + chloor) mg per 100 mg voedingsmiddel

Positieve uitkomst: basenoverschot in ME
Negatieve uitkomst : zuuroverschot in ME

De verhouding tussen base- en zuurvormende voedingsmiddelen zou ongeveer op 75%/25% moeten liggen maar helaas is het omgekeerde vaker het geval.

 

 

klik hier voor een navigatievenster

klik hier voor een navigatievenster

 

   
 
klik hier voor een navigatievenster
 


2005 Voedingswaar.nl

 

Google
WWW www.voedingswaar.nl