Cholesterol, Vezels en Zemelen..  
 


"Vezels" is de term voor verscheidene materialen in planten, die uw lichaam niet kan verteren.
Fruit, vruchten, groenten, volkoren voeding, bonen en peulvruchten zijn allen goede vezel bronnen.
Vezels zijn gerangschikt in: "oplosbaar" of "onoplosbaar." o.a. "The American Heart Association Eating Plan" raadt aan beide types vezels te eten.

Wanneer regelmatig gegeten, als deel van een dieet laag in verzadigde vetten en cholesterol, helpen oplosbare vezels het bloedcholesterol te verlagen. Voedsel met een hoog gehalte oplosbare vezels zijn o.a. haverzemelen, havermeel, bonen, erwten, rijstzemelen, gerst, citrusvruchten, aardbeien en appelpulp.

Onoplosbare vezels schijnen niet te helpen om het bloedcholesterol te verlagen. Maar het is een belangrijke hulp in normale darmfunctie. Voedsel met een hoog gehalte onoplosbare vezels zijn o.a. volkoren broden, (tarwe)graangewassen, zemelen, kool, bieten, wortelen, spruitjes, rapen, bloemkool en appelschillen.

Vele commerciële vezel en zemelproducten (muffins, brood, koek en cake, wafels) bevatten eigenlijk zeer weinig zemelen. Zij kunnen wel hoge gehalte natrium en verzadigd vet bevatten. Geadviseerd wordt, de etiketten te lezen op alle verpakte voedingswaren.

De zemel is de buitendeklaag of "shell" van graankorrels zoals tarwe, haver of spelt, die uit verscheidene lagen zijn samengesteld. (zie afbeelding) Deze lagen beschermen het belangrijkste deel van de pit. De zemelen worden normalitair verwijderd tijdens malen. Ze zijn o.a. rijk aan vitaminen B. Ter bevordering van de darmfunctie en stoelgang. Ongeveer 14.5 procent van volkoren meel zijn zemelen. Zemelen absorberen vocht, daarom is het aan te raden extra te drinken als u volkoren producten of zemelen op het menu heeft staan. .

spelt graan korrel doorsnede

Wat doen zemelen en waarvoor worden ze gebruikt? Zemelen, ook speltzemelen, hebben een laxerende werking. Ze worden gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien. Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting harder is dan normaal. Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress en door een aantal geneesmiddelen. De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor de verstopping, kunt u proberen of zemelen de klachten verminderen.
De Zemelen mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van (spelt) zemelen, veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken. Na één tot drie dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en, bijvoorbeeld bij aambeien, minder pijnlijk verloopt. In de anus zitten zwellichamen (kussentjes) die ervoor zorgen dat gas en vocht niet naar buiten lekken. De zwellichamen zitten bevestigd met een elastisch weefsel. Als dit weefsel beschadigd raakt of minder elastisch wordt, kunnen de zwellichamen uitzakken. We spreken dan van aambeien. Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel makkelijk, zodat zijn eerder aambeien krijgen. Verschijnselen U merkt een aambei op aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed wordt afgesloten en vocht van de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei. Aambeien kunnen ontstaan door verstopping. Zemelen kunnen worden gebruikt om de verstopping te verminderen. Hierdoor heeft u minder kans op het ontstaan van aambeien.

Bronnen:
- Farmacotherapeutisch Kompas
- Merck Medisch Handboek
- NHG-folder "Verstopping", januari 2001

Zemelen vermijden bij plostelinge buikpijn of darmvernauwing.

 

 
     
   
 

 

 

klik hier voor een navigatievenster

Vezelrijk brood

 

 

klik hier voor een navigatievenster

   
     
 
klik hier voor een navigatievenster
©2005 Voedingswaar.nl

Google
WWW www.voedingswaar.nl

 

 

Recepten:

Speltbakmix recept:
Volkoren mix recept:
100%meel recepten:
Bakmachine instructies :
Speltbakmix instructies :
Volkorenmix instructies:

klik hier voor een navigatievenster