Teffmeel product informatie,  
 


Teff meelzak

     
Tarwevrij
Glutenvrij
Koemelkvrij en Lactosevrij
Gistvrij
Caseïnevrij
Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij

Zonder toegevoegd zout
Zonder geraffineerde
koolhydraten ofwel suikers
 

Teffmeel, rijk aan vitaminen en mineralen

Teff is een intrigerende graansoort, het is een lid van de grassoort eragrostis of lovegrass en heeft een uiterst kleine korrel en is zeer voedzaam.
Teff is uniek; hoog in ijzer en een goede bron van mineralen. Teff is bekend bij Ethiopiërs en Eritreans door zijn superieure voedingskwaliteit. Het bevat 11% proteïne, 80% complexe koolhydraten en 3% vet. Teff graan heeft één van de kleinste korrels in de wereld, ongeveer 150 korrels teff evenaren de grootte van één korrel tarwe. Het is een uitstekende bron van essentiële aminozuren, vooral lysine, het aminozuur dat, in voeding bereid met tarwe, het vaakst ontoereikend is. Teff bevat meer lysine dan gerst, gierst, en tarwe en lichtjes minder dan rijst of haver. Teff is ook een uitstekende bron van vezels en ijzer, en heeft vaak de hoeveelheid calcium, kalium en andere essentiële mineralen die in een gelijke hoeveelheid in andere graansoorten wordt gevonden. Wanneer teff wordt gebruikt om engera, of anjera, te maken, een kort gistingsprocédé staat de gist toe om meer vitaminen te produceren. Teff is gluten-vrij, en wint populariteit in de gehele voedings- en natuurvoedingsindustrie in Nederland en de rest van Europa, en als gluten vrij alternatief voor tarwe voor personen met glutengevoeligheid. Teff kan ook toepassingen hebben voor personen met coeliakie.


Door het gistingsprocédé worden er meer vitaminen geproduceerd.

Allergenen informatie

Tarwevrij, Glutenvrij, Koemelkvrij en Lactosevrij, Gistvrij, Caseïnevrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Zonder toegevoegd zout, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel suikers.

teff meel

Over teff, teffmeel is glutenvrij.

Teff is aangetroffen in een piramide uit het jaar 3359 voor Chr. Teff vond zijn oorsprong in Ethiopië en werd al snel in de andere voormalige Britse koloniën verbouwd. Dat het ook van nature glutenvrij is, is nog niet zo lang geleden ontdekt.

Teff meel is bijzonder veelzijdig, in brood, in banket, snacks, pannenkoeken en paneermeel kan teff meel worden toegevoegd. Het is ook zeer geschikt als bindmiddel voor soepen en sauzen en kan gebruikt worden in dieeten en sportvoeding.

Teff soorten:

Er is een verscheideheid aan teffsoorten, elk met kenmerken, speciaal aangepast aan specifieke voorwaarden en condities. Het is niet in ons doel om op deze pagina alle details over alle verschillende varianten van deze graansoort te bespreken.
In het algemeen, onderscheiden we drie belangrijke types van teff: wit, rood en bruin.

Witte Teff;
Witte teff heeft de voorkeur maar groeit oorspronkelijk slechts in bepaalde gebieden van Ethiopië, en groeit niet in Eritrea.
Witte teff groeide voorheen enkel in de hooglanden van Ethiopië, vereist zeer strenge voorwaarden om te groeien, en is de duurste vorm van teff.
Zo als witbrood een statussymbool in de Verenigde Staten is geweest, zo werd witte teff gereserveerd voor de rijkste en meest prestigieuze families in Ethiopië.
De prestige verbonden aan het gebruiken van witte teff, evenals de stringente kweek voorwaarden, draagt bij tot de hoge prijs van witte teff.
De houdbaarheid van engera, of anjera, wordt verlengt door het gebruik van witte teff.

Rode Teff:
Rode teff is de minste dure vorm en de minst populaire type, heeft de hoogste ijzerinhoud.
In personen die leven in gebieden waar overwegend rode teff wordt consumeerd, zijn hogere hemoglobine niveaus gevonden. Met als gevolg een verminderd risico op bloedarmoede en parasitaire besmetting. Vandaag de dag wordt rode teff steeds populairder met betrekking tot zijn hoge ijzerinhoud.

Bruine Teff;
Het derde type teff, is bruine teff.
Alhoewel "bruin" de suggestie wekt gezonder te zijn dan "wit",
is dit ook bij teff niet het geval.
Bruine teff heeft een gematigde ijzerinhoud.
Desalniettemin is bruine teff, vanwege haar smaak, populair.

 

Gezondheidsaspecten:
Eén kop gekookt teff bevat 387 milligram calcium (40 procent ADH, dat is meer dan in melk), 15 milligrammen ijzer (100 percent van ADH en tweemaal zo veel ijzer als tarwe en gerst) en is hoog in proteïne evenals vezels. Een rijke bron van borium, koper, fosfor, zink. Gluten-vrij.

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram:

Energie/kJ 1452 kJ
Energie/kCal 343 kCal
EiwitTotaal 10 g
EiwitPlantAardig 10 g
VerteerbareKoolhydraten 70 gr tot 80 gr
TotaalSuikers 1 g
VoedingsVezel 5 g
TotaalVet 2,5 gr. tot 3 gr.
Natrium 5 mg

 

Meer gezondheids voordelen:

Teff en preventie van diabetes
Het voordeel van teff is de hoge vezelinhoud. Dit is bijzonder belangrijk voor diabetici en bij het controleren van het bloedsuikerniveau. Door zijn kleine korrel grootte, kan de kiem niet worden gescheiden van de zemelen en endosperm, Hierdoor worden er weinig bij-producten geproduceerd. Hoewel dit nadelig is voor de industrie, het staat teff toe om een veel hogere vezelinhoud op te brengen dan andere granen.

 

Teff
teff


terug naar het begin

 

 

 
 
klik hier voor een navigatievenster
ingrediënten:
teffmeel (100% zonder toevoegingen)
Voedingswaardentabel
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
©2006 Voedingswaar.nl

Google
WWW www.voedingswaar.nl