Eragrostis abyssinica L. Teff
Van
het woord teff wordt verondersteld ontrokken te zijn van het Amharische
woord teffa wat „verloren" betekent, wegens de kleine
afmeting van de korrels en hoe gemakkelijk het zoek raakt indien
het is gevallen. Het is het kleinste graan in de wereld, met een
afmeting van slechts ongeveer 3/4 van een millimeter in diameter,
wegen 150 teff graankorrels evenveel als één graankorrel
van tarwe. De algemene Engelse namen voor teff zijn teff, lovegrass,
en annual bunch grass.
Eragrostis abyssinica L

teff eragrostis abyssinica L
Omdat
de graankorrels van teff zo klein zijn, bestaat het grootste deel
van het graan uit de zemel en kiem. Dit geeft teff zijn hoge voedingswaarde
sinds de zemelen en de kiem de voedzaamste delen zijn van elk
graan. Dit graan heeft een zeer hoge calcium waarde, en bevat
hoge niveaus van fosforachtig, ijzer, koper, aluminium, barium,
en thiamine. Gesteld wordt dat het een uitstekende aminozuur samenstelling
heeft, met lysine levels hoger dan tarwe of gerst. Teff heeft
hoge gehalten; proteïne, koolhydraten, en vezel. Het bevat
geen gluten en het is dus geschikt voor mensen met gluten intolerantie.
De
kleur van de Teff korrels kan ivoor zijn, licht bruin tot donker
bruin of donker roodachtig bruin tot paars, afhakelijk van de
soort. Teff heeft een milde, nootachtige, en een licht melasse
achtige zoetheid. Witte teff heeft een kastanje-achtige smaak
en de donkerdere soorten hebben meer een grondsmaak en smaken
meer als hazelnoten. Dit graan is enigszins gomachtig. Het is
interessant dat een document gedateerd uit de late 1800's er op
wijst dat de aristocratie de lichtere graankorrels consumeerde,
het donkere graan was voedsel voor soldaten en bedienden, en het
vee consumeerde hooi gemaakt van teff.
teff
gras

Teff
is een fijn, spruiting jaarlijks gras gekarakteriseerd door een
grote kroon, vele spruiten, en een ondiep divers wortel systeem,
met een dunne stam. De plant ontkiemt snel en is aangepast aan
milieu's varierend van dorre droogte tot water verzadigde grond
condities.
Het is een betrouwbaar gewas met lage risico's. Er zijn 250 soorten
bekend van Eragrostis, of love grasses, maar slechts een klein
aantal zijn van waarde voor de landbouw.
rode
teff

Teff
is een zeer veelzijdig graan. Teff meel kan gebruikt worden als
substituut voor een deel van het meel in brood of banket, of de
graankorrel ongekookt toegevoegd of gesubstitueerd voor een deel
van de zaden, noten, of andere kleine graankorrels. Door de kleine
afmeting, is slechts een 1/2 kop teff nodig om 1 kop sesamzaad
te vervangen. Het is een goed bindmiddel voor soepen, hutspot,
jus, en pudding en kan ook gebruikt worden in roer-bak gerechten,
en stoofschotels. Teff kan aan soepen of hutspot worden toegevoegd
op één van de twee van manieren: 1) Voeg het, ongekookt
aan de pan toe, een half uur alvorens het op te dienen. 2) Voeg
het gekookt toe aan de pan, 10 minuten alvorens op te dienen.
Gekookte teff kan worden gemixed met kruiden, zaden, bonen of
tofu, knoflook, en uien om graan-burgers te maken. De zaden kunnen
ook worden gekiemt en de spruiten in salades en op sandwiches
worden gebruikt.
Om
teff te koken, giet 2 kopjes gedistilleerd water, 1/2 kop teff,
en 1/4 theelepel zee zout (optioneel) in een steelpan. Breng aan
de kook, verminder hitte en sudder afgedekt voor 15 tot 20 minuten
of tot het water is geabsorbeerd. Haal van het vuur en laat het
afgedekt staan voor 5 minuten.
Teff
zou bewaard moeten worden op een koele, donkere, droge plaats
in goed afgesloten containers zoals glazen potten. Gekookte Teff
kan bewaard worden in de ijskast, maar zou binnen een paar dagen
gebruikt moeten worden.
Dit
graan zou een waardige en gezonde toevoeging aan uw dieet zijn.
Wees creatief, gebruik uw verbeelding, en geniet van dit prachtige
voedzame graan.

tef
lees
verder over teff-meel 
|
|