Spelt is zeer gezond
Spelt,
het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste
voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond,
voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische
tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel
de oude, echte soorten, spelt kiest.
Spelt
is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat
de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe,
werd gekweekt.
Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten.
Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt,
ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem
en de zemel ( zie afbeelding-1),
speltkorrel doorsnede ) die bij het malen voor het grootste gedeelte
uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat
voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen
zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid,
bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak
om als men tarwe eet, volkoren tarweproducten te kiezen hoewel de
grove delen in volkorenmeel niet altijd even gezond, en zelfs beschadigend
kunnen zijn voor de darmwand.
Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen
tijdens het maalproces wel behouden.
Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat,
en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan
die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of
spelt-meel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel
veel lichter met de hand te kneden dan tarwe.
Daarom is spelt zeer gezond.
Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lectinen
bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten.
Een nadelig aspect van normale bloem of meel is dat het in het lichaam
de aanwezigheid van insuline simuleert wat een onterecht effect
heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen.
Als men bedenkt dat zolang er zich insuline in het bloed bevindt
het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, kunt u
zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder
andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen
en symptomen.
En zo ook de reden waarom iedereen eigenlijk tarwe zoveel mogelijk
zou moeten mijden en over zou moeten stappen op spelt.
Toen wij 7 jaar geleden begonnen met onderzoek naar spelt konden
we dat eigenlijk alleen maar vinden in de diervoeder industrie.
De koeien en kalveren zijn al jaren geleden weer overgestapt op
spelt. Het meel dat wij mensen eten is feitelijk niet geschikt voor
dierlijke consumptie. Het vee krijgt er koliek, diaree en andere
ontstekingen van en de productie opbrengst loopt achteruit.
Let
op! In Nederland of België gemalen speltmeel
kan delen of sporen van tarwe kan bevatten.
Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit onopgemerkt, op korte-
of lange termijn ernstige gevolgen hebben.
Hoewel
we het erg leuk vinden dat windmolens weer in opmars zijn en spelt
na jarenlang promoten steeds populairder wordt, moeten wij waarschuwen
voor molens waar ook tarwe wordt gemalen. De molensteen van authentieke
windmolens kan niet gereinigd worden en als na het malen van tarwe,
spelt wordt vermalen is dit niet zuiver en bevat dan een deel tarwe.
Dit valt tot op heden moeilijk te controleren (lees
verder over dit probleem) vandaar dat wij onze spelt
uit Zuid Duitsland halen, bij een moderne molen die schoon gemaakt
kan worden.
Afbeelding-1
1 - Zemelen, zemellagen, 2 - Aleurone laag, 3 - Endosperm, 4 - Kiem,
5 - Borstel
Bron
van voedingswaarden Spelt
Spelt
is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook
vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen,
vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft,
men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële
aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert
die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een
belangrijke spelt_plus zijn haar «goede» vetten. Het
energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en
géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten
en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële
vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en
zenuwen.
Spelt
is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus
noch zuur noch basisch. Wij bieden in ons assortiment diverse speltsoorten
aan: Speltbloem, Speltrijst, Speltgries en Speltzemelen. enz. enz.
©04-07-2000-voedingswaar.nl
Spelt
is zeer gezond
Naast
speltbrood en speltmuffins is speltmeel ook heerlijk in soepen
en sauzen maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken.
Pasta gemaakt van spelt is zeer gezond. Brood van speltmeel is
bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.
Spelt
is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke
aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden
verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis
te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de
late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei
kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de
wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie.
In
de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die
geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen
te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen"
en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is
behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die
tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles:
een zo groot mogelijk economisch rendement.
Spelt
mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn
toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij
lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het
bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor
niet met machines geoogst kan worden.
Speltkorrels
zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende
vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel
dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals
bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt
aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig
zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.
Spelt
is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Brood
van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon
tarwebrood. ©www.voedingswaar.nl 2000
Meer
dan superieure smaak
Spelt
is meer dan enkel een voedzaam product. Dit volkoren meel is het
perfecte antwoord voor die mensen die goede en smakelijke volkoren
producten willen eten. De organische, ongebleekte speltbloem is
dezelfde graansoort met de meeste van de zemelen (vezels) verwijderd,
en niets toegevoegd.
Zeer
oude graansoort die appelleert aan de moderne gezonde voeding
Niet te verwarren met haver of tarwe, spelt is een lid van dezelfde
graanfamilie maar is een volledig andere soort. Het is één
van originele zeven granen die in de Bijbel wordt vermeld. Dit 9000
jaar oude graan kwam voor in "De Vruchtbare Halve Maan"
ofwel Mesopotamië, en vond in de loop van de eeuwen zijn weg
door heel Europa waar het voor honderden jaren een zeer populaire
graansoort bleef. In het Duits is het is hun geliefde "Dinkel"
en wordt nu nog steeds in een grote verscheidenheid van voedsel
en dranken gevonden, van brood tot bier. Italianen noemen het "Farro"
en daar wordt het gebruikt voor gastronomische soepen, pizzabodems,
broden en cakes.
De
delicate kern is het geheim
Het
geheim van speltz' milde aroma en superieure prestaties kan worden
toegeschreven aan de taaie buitenschil die de speltkern beschermt.
In tegenstelling tot zachte tarwe welke zijn schil wanneer geoogst
verliest, moet spelt graan worden vervoerd naar een speciaal verwerkingscentrum
om het graan te reinigen en te ontdoen van zijn buitenste harde
laag. Men gelooft dat de ondoordringbare buitenschil verantwoordelijk
is voor de ontwikkeling van de delicate, in water oplosbare kern.
Het beschermt de korrel ook tegen verontreinigende stoffen en de
insecten en verbetert het behoud van de voedingswaarden in de kern
en verbetert versheid.
De
voedingswaarde
Het
unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie
en voedingwaarde profiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid,
zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het
lichaam. Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor
zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren.
Het is ook een buitengewone bron van vezels en heeft groot gehalte
aan B-complexe vitaminen. Het totale eiwitgehalte is van 10 tot
25% groter dan de algemeen voorkomende variëteiten van commerciële
tarwe.
Wij
zijn er zeker van dat u ook de goede eigenschappen van spelt zult
waarderen zodra u onze producten heeft geprobeerd.
Speltmeelzak

Nu
in de 21 eeuw worden er weer steeds meer soorten spelt verbouwt.
- Spelt
soorten:
Bauländer Spelz, stamt af van een selectie uit Landsorten,
bevat harde kleefstoffen en heeft goede bakeigenschappen.
Schwabenkorn, stamt af van een selectie uit Tiroler Spelz, bevat
zachte kleefstoffen en heeft minder goede bakeigenschappen.
Oberkulmer Rotkorn, stamt af van een selectie uit Landrassen,
bevat zachte kleefstoffen, heeft minder goede bakeigenschappen
met een wat minder stevig deeg.
Roquin, stamt af van een selectie uit Lingnee24 (Altgold) en Ardenner,
bevat harde kleefstoffen, geeft een goed deeg met goede bakeigenschappen.
Frankenkorn, stamt af van een selectie uit Roquin (Altgold) en
Altgold, bevat harde kleefstoffen, geeft een stevig deeg met goede
bakeigenschappen.
Holstenkorn, stamt af van een selectie uit Steiners Roter Tiroler
en Bauländer Spelz, bevat harde kleefstoffen, geeft ook een
stevig deeg met goede bakeigenschappen.
De
bakker zou altijd met zijn leverancier er over moeten spreken, welke
speltsoorten te leveren. De precieze overeenkomst van de baktechnische
eigenschappen van het geleverde speltmeel in het bijzonder met kijk
op de kleefconsistentie zouden moeten worden bepaald.
Andere
toegelaten soorten zijn: Ostro, Schwabenspelz, Steiners roter Tiroler
en Grünkern (Bauländer Spelz). In de afgelopen eeuw zijn
er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures"
op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische
"gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte
grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen
door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst.
Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement.
Met
speltgebak is in de laatste jaren ook in de bakkerijen een interessant
nieuw aanbod ontstaan. Steeds meer ondernemingen bieden, vandaag
de dag in het bijzonder ecologisch kwaliteits banket van of met
spelt aan.
In principe is spelt goed geschikt voor de productie van brood en
banket. Het hoge kleefgehalte van spelt, ook met matig intensieve
cultuur aanbouw, is in principe zelfs geschikt een hiaat in het
aanbod van graangrondstoffen te sluiten bij gebruik in de eko bakkerijen.
Traditioneel werd spelt vaak gebruikt als "mixmeel".
Met de hervonden verscheidenheid aan speltsoorten en enkele aanpassingen
in het bereidings en bakproces, kan er tegenwoordig weer 100% spelt
gebruikt worden voor het hele scala aan bakkerijproducten.
Spelt
is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon
tarwebrood.
klik
hier om verder te lezen over spelt
Spelt
graan

|