Speltmeel, Speltbloem,  
 


Spelt is zeer gezond

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest.

Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt.
Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel ( zie afbeelding-1), speltkorrel doorsnede ) die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak om als men tarwe eet, volkoren tarweproducten te kiezen hoewel de grove delen in volkorenmeel niet altijd even gezond, en zelfs beschadigend kunnen zijn voor de darmwand.
Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel veel lichter met de hand te kneden dan tarwe.
Daarom is spelt zeer gezond.

Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lectinen bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten.
Een nadelig aspect van normale bloem of meel is dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen.
Als men bedenkt dat zolang er zich insuline in het bloed bevindt het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen.
En zo ook de reden waarom iedereen eigenlijk tarwe zoveel mogelijk zou moeten mijden en over zou moeten stappen op spelt.
Toen wij 7 jaar geleden begonnen met onderzoek naar spelt konden we dat eigenlijk alleen maar vinden in de diervoeder industrie. De koeien en kalveren zijn al jaren geleden weer overgestapt op spelt. Het meel dat wij mensen eten is feitelijk niet geschikt voor dierlijke consumptie. Het vee krijgt er koliek, diaree en andere ontstekingen van en de productie opbrengst loopt achteruit.

Let op! In Nederland of België gemalen speltmeel kan delen of sporen van tarwe kan bevatten.
Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit onopgemerkt, op korte- of lange termijn ernstige gevolgen hebben.

Hoewel we het erg leuk vinden dat windmolens weer in opmars zijn en spelt na jarenlang promoten steeds populairder wordt, moeten wij waarschuwen voor molens waar ook tarwe wordt gemalen. De molensteen van authentieke windmolens kan niet gereinigd worden en als na het malen van tarwe, spelt wordt vermalen is dit niet zuiver en bevat dan een deel tarwe. Dit valt tot op heden moeilijk te controleren (lees verder over dit probleem) vandaar dat wij onze spelt uit Zuid Duitsland halen, bij een moderne molen die schoon gemaakt kan worden.

Afbeelding-1
1 - Zemelen, zemellagen, 2 - Aleurone laag, 3 - Endosperm, 4 - Kiem, 5 - Borstel

speltkorrel doorsnede

Bron van voedingswaarden Spelt

Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een belangrijke spelt_plus zijn haar «goede» vetten. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch. Wij bieden in ons assortiment diverse speltsoorten aan: Speltbloem, Speltrijst, Speltgries en Speltzemelen. enz. enz.

©04-07-2000-voedingswaar.nl

Spelt is zeer gezond

Naast speltbrood en speltmuffins is speltmeel ook heerlijk in soepen en sauzen maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Pasta gemaakt van spelt is zeer gezond. Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie.

In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement.

Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden.

Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.

Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood. ©www.voedingswaar.nl 2000

Meer dan superieure smaak

Spelt is meer dan enkel een voedzaam product. Dit volkoren meel is het perfecte antwoord voor die mensen die goede en smakelijke volkoren producten willen eten. De organische, ongebleekte speltbloem is dezelfde graansoort met de meeste van de zemelen (vezels) verwijderd, en niets toegevoegd.

Zeer oude graansoort die appelleert aan de moderne gezonde voeding
Niet te verwarren met haver of tarwe, spelt is een lid van dezelfde graanfamilie maar is een volledig andere soort. Het is één van originele zeven granen die in de Bijbel wordt vermeld. Dit 9000 jaar oude graan kwam voor in "De Vruchtbare Halve Maan" ofwel Mesopotamië, en vond in de loop van de eeuwen zijn weg door heel Europa waar het voor honderden jaren een zeer populaire graansoort bleef. In het Duits is het is hun geliefde "Dinkel" en wordt nu nog steeds in een grote verscheidenheid van voedsel en dranken gevonden, van brood tot bier. Italianen noemen het "Farro" en daar wordt het gebruikt voor gastronomische soepen, pizzabodems, broden en cakes.

De delicate kern is het geheim

Het geheim van speltz' milde aroma en superieure prestaties kan worden toegeschreven aan de taaie buitenschil die de speltkern beschermt. In tegenstelling tot zachte tarwe welke zijn schil wanneer geoogst verliest, moet spelt graan worden vervoerd naar een speciaal verwerkingscentrum om het graan te reinigen en te ontdoen van zijn buitenste harde laag. Men gelooft dat de ondoordringbare buitenschil verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de delicate, in water oplosbare kern. Het beschermt de korrel ook tegen verontreinigende stoffen en de insecten en verbetert het behoud van de voedingswaarden in de kern en verbetert versheid.

De voedingswaarde

Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingwaarde profiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam. Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren. Het is ook een buitengewone bron van vezels en heeft groot gehalte aan B-complexe vitaminen. Het totale eiwitgehalte is van 10 tot 25% groter dan de algemeen voorkomende variëteiten van commerciële tarwe.

Wij zijn er zeker van dat u ook de goede eigenschappen van spelt zult waarderen zodra u onze producten heeft geprobeerd.

Speltmeelzak
zak speltbloem

Nu in de 21 eeuw worden er weer steeds meer soorten spelt verbouwt.

Spelt soorten:

Bauländer Spelz, stamt af van een selectie uit Landsorten, bevat harde kleefstoffen en heeft goede bakeigenschappen.

Schwabenkorn, stamt af van een selectie uit Tiroler Spelz, bevat zachte kleefstoffen en heeft minder goede bakeigenschappen.

Oberkulmer Rotkorn, stamt af van een selectie uit Landrassen, bevat zachte kleefstoffen, heeft minder goede bakeigenschappen met een wat minder stevig deeg.

Roquin, stamt af van een selectie uit Lingnee24 (Altgold) en Ardenner, bevat harde kleefstoffen, geeft een goed deeg met goede bakeigenschappen.

Frankenkorn, stamt af van een selectie uit Roquin (Altgold) en Altgold, bevat harde kleefstoffen, geeft een stevig deeg met goede bakeigenschappen.

Holstenkorn, stamt af van een selectie uit Steiners Roter Tiroler en Bauländer Spelz, bevat harde kleefstoffen, geeft ook een stevig deeg met goede bakeigenschappen.

De bakker zou altijd met zijn leverancier er over moeten spreken, welke speltsoorten te leveren. De precieze overeenkomst van de baktechnische eigenschappen van het geleverde speltmeel in het bijzonder met kijk op de kleefconsistentie zouden moeten worden bepaald.

Andere toegelaten soorten zijn: Ostro, Schwabenspelz, Steiners roter Tiroler en Grünkern (Bauländer Spelz). In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement.

Met speltgebak is in de laatste jaren ook in de bakkerijen een interessant nieuw aanbod ontstaan. Steeds meer ondernemingen bieden, vandaag de dag in het bijzonder ecologisch kwaliteits banket van of met spelt aan.
In principe is spelt goed geschikt voor de productie van brood en banket. Het hoge kleefgehalte van spelt, ook met matig intensieve cultuur aanbouw, is in principe zelfs geschikt een hiaat in het aanbod van graangrondstoffen te sluiten bij gebruik in de eko bakkerijen. Traditioneel werd spelt vaak gebruikt als "mixmeel".

Met de hervonden verscheidenheid aan speltsoorten en enkele aanpassingen in het bereidings en bakproces, kan er tegenwoordig weer 100% spelt gebruikt worden voor het hele scala aan bakkerijproducten.

Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

 

klik hier om verder te lezen over spelt

 


Spelt graan
foto van een akker met speltgraan

klik hier voor een navigatievenster

©2006 Voedingswaar.nl

home | navigatie | spelt | speltbloem | producten | bakken | bakmix | keurmerken | ingredienten | voor de bakker | speltrecept | informatie | contact | close

 

klik hier voor een navigatievenster

| Producten | Ingrediënten | Informatie | | Broodbakmachine Oplossingen | Over Broodbakmachines | Broodmix | Broodbakmachine Tips | | Groothandel | Links | Contact | Disclaimer | Spelt Meel | Amandel Meel | Sucanat | Teff meel | Speltbloem | Spelt Bakmix | Wijnsteenbakpoeder || Spelt Pasta | Bio Bouillon | Geklaarde Boter | voedingswaarde Geklaarde Boter | Spelt Speculaas | Navigatie | Online Winkel | Hallway | Winkels | close |
| ♥ De Voedingswaar Webcrew |


© 2018 Voedingswaar.nl. Alle rechten voorbehouden. “Voedingswaar”, “Voedingswaar.nl”, het “Voedingswaar logo”, het “Voedingswaar.nl script logo” en het design van de “Voedingswaar.nl” verpakking, “Voedingswaar Amandel Muffins”, “Voedingswaar Spelt Muffins”, “Voedingswaar Speculaas”, “Voedingswaar Spelt Speculaas”, “Spelt-O-Laas”, “Voedingswaar Sucanat”, “Sucanat-Spelt Voedingswaar” zijn gedeponeerde merken van Voedingswaar, Voedingswaar.nl.


 

 

 

onze producten

 

onze ingrediënten

 

onze informatie

 

speltmuffin

 

spelt kruid muffin

 

spelt choco muffin

 

speltbrood mix

 

keurmerken

 

terug

 

sluit venster

 

klik hier voor een navigatievenster

 

suikerziekte, overgewicht en tarwe, liever spelt,
klik hier waarom

   

klik hier om
online te bestellen

 

Speltproducten
Spelt bakmix

Spelt pasta

Spaghetti

Grünkern
etc.

klik hier voor een navigatievenster

 

> Hoe we zelf bakken

 

> Voor de bakker

 

> Speltrecept

 

 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
 
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
 
zo ziet spelt er uit
klik hier voor een navigatievenster