Speltbloem
Door: W. Marks

Vaak zien we onze bloem terugkeren in een combinatie van 70% speltbloem met 30% tarwebloem.
Indien u het idee heeft 2,5 kg."speltbloem" in huis te halen, heeft u het dus mis.
Mocht u omwille van uw gezondheid hiermee willen bakken, kunt u dit wel laten.
In dat geval, hoewel we het niet aanraden, zou het gezonder zijn om standaard biologisch verbouwde bloem te gebruiken.

De grotere commerciële bedrijven en meelleveranciers hebben in de gaten dat spelt populair aan het worden is, bij mensen die bewust gezonde voeding eten, en proberen zo een graantje mee te pikken.

Wij betreuren dit ten zeerste aangezien hierdoor het gezondheidsaspect- en de goed naam van spelt teniet gedaan wordt, en u als consument wederom niet op de naamsaanduiding van een product kunt vertrouwen en gedwongen wordt het etiket, op de achterzijde van het product, uit te spellen.

Door toevoeging van 30% tarwe aan speltbloem is voor de producent de inhoud van de zak ook 30% goedkoper. Hier ook de aanleiding waarom er überhaupt tarwe, met een bulkprijs van minder dan 10 eurocent per kilo, aan dure kwaliteitsmelen zoals spelt wordt toegevoegd.

Naast de glycaemische index die hierdoor drastisch verhoogd zit u als consument wellicht onderbewust, met 40 tarwe allergenen in uw maag.

Wij zijn als Voedingswaar, sinds het jaar 2000, actief bezig voorlichting, voedingsadvies en dieet ondersteuning te geven aan mensen met o.a. overgewicht, suikerziekte, eczeem, schimmelinfecties, de ziekte van Crohn, coeliakie en andere ontstekingsziekten, en vinden het onbegrijpelijk dat het verbloemen van de inhoud in de productnaam, wettelijk is toegestaan. Speltbloem waaraan tarwe,dan wel gluten zijn toegevoegd zou geen "Speltbloem" mogen het heten, maar "Spelt-Tarwe-bloem" genoemd moeten worden.
Het zelfde geld voor "Speltbrood" waaraan in 90% van de gevallen tarwe, of gluten afkomstig uit tarwe, door de bakker of meel leverancier aan toegevoegd wordt.

Speltbrood
Wat heeft u nodig?
Speltbloem (100% spelt) 400 g 500 g 600 g
Verse gist* of
droge gist**
7 g
4 g
9 g
5 g
11 g
6 g
Lauw water (20 -22į C) 250 ml 320 ml 380 ml
Boter (optioneel, tegen het uitdrogen) 12 g 15 g 20 g
Zout*** (optioneel, vers speltmeel is vol van smaak) 7 g 9 g 11 g

Basisprogramma wit of normaal brood

*&**: De hoeveelheid gist in een brood van spelt is totaal afhankelijk van de soort gist, wat ook de smaak erg beïnvloed. Gek genoeg, bij het gebruik van kwaliteitsgist, welke je veel minder proeft, rijst het brood minder en gebruiken wij 21 gram verse gist of 12 gram droge gist voor een brood met 500 gram speltbloem.
*** Himelaya zout is zeer rijk aan mineralen en daarom aan te raden.

Hoe gaat u te werk?

Doe alle ingrediŽnten volgens de bovenstaande tabel in de emmer van de broodmachine, maar vermijd rechtstreeks contact tussen gist en zout, aangezien zout de gist tegenwerkt.
Kies het programma, selecteer de hoeveelheid deeg en bepaal de kleur van de korst.
Let wel, het resultaat is totaal afhankelijk van het merk- en type broodmachine.

Bij de Voedingswaar all-in mix, die we getest hebben in een groot aantal bakmachines, hoeft u alleen water toe te voegen en zou uw brood eigenlijk niet kunnen mislukken. Mocht dit toch het geval zijn laat het ons dan alstublieft weten. 0235 40 41 40 of klik hier

Andere recepten en artikelen met betrekking dit product