Logo Voedingswaar
Spelt - Het gezonde graan

publisher logoDoor: Anna Zomer
dinsdag 11 sept. 2018
Voedingswaar.nl

Speltmeel: Gezond bakken zonder tarwe

Volgens voedingsdeskundigen is spelt veel gezonder dan tarwe, wie dus tarwebrood zat is, zou in plaats daarvan met speltmeel bakken. Wij verraden meer!

video: in plaats daarvan, gezonde voeding

Logo Link naar Navigatie popup

Inhoud

Logo Link naar Navigatie popup

Spelt wordt al sinds lange tijd door vrienden van onbewerkte en naturel voedingsmiddelen geliefd, maar zou ook u van tarwe op deze aloude graansoort overschakelen ?
Meer over dit onderwerp ervaart u in ons basisartikel Spelt - hier ervaart u, waar het bij speltmeel om draait.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

U bent opzoek naar goed Speltmeel?

Hier vindt u écht speltmeel in Bio-kwaliteit!

Voedingswaar Volkoren Speltmeel

Nu Direct bij Voedingswaar bekijken*

Aanmelden of inloggen

Logo Link naar Navigatie popup

Spelt Meel Zak

Speltmeel: de kracht van het oergraan voor Bio-fans

Een nieuwe gezondheidstrend is speltmeel niet - zelfs de oude Egyptenaren zouden het graan voor rond 8000 jaar geleden verbouwd hebben, voordat het zich via volksverhuizing naar Europa uitbreide.
In Duitsland is Spelt vooral bij de Schwaben geliefd, waarom het ook de naam "Schwabenkorn" draagt.
Helaas is de aanbouw en teelt van spelt niet zo gemakkelijk als die van tarwe, echter kan spelt - anders als zijn verwanten - op karige bodem gedijen. Spelt is bovendien robuust en weersbestendig wat het perfect maakt voor biologische landbouw.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

Speltmeel is voedzamer dan tarwe

In de strijd om het gezondere graan heeft spelt duidelijke een stap voor: Spelt levert meer vitaminen (waaronder A1, B1, B2, D en E) alsmede hoogwaardiger eiwit dan tarwe en scoort met zijn hogere mineraalgehalte.

Wie met speltmeel bakt, stelt zijn lichaam rijkelijk ijzer, magnesium, zink,
mangaan en koper ter beschikking,
maar ook belangrijke onverzadigde vetzuren zitten erin.

Sommige voedingsdeskundigen zweren ondertussen zelfs op de stemmingsverhogende werking van spelt, het meel heeft namelijk een hoog tryptofaan-level - daarbij gaat het over een essentiële aminozuur, die zich na opname in Serotonine-link veranderd, een hormoon dat de gemoedstoestand positief beïnvloedt.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

Broodbakmachine met brood van Spelt Meel

Speltmeel verleent een intensieve smaak

Speltmeel heeft een nootachtig aroma, dat zich veel sterker manifesteert als dat van tarwe. Niettemin laat het zich overeenkomstig gemakkelijk als ingrediënt voor verscheidene meelgerechten en bakwaren gebruiken. Bijzonder goed doet speltmeel het echter in de speciaalbakkerij, zoals vlaai, stokbrood, Baguettes en Flûtes, broodjes, bolletjes of krentenbollen en pasta laten zich met het oerkoren bereiden. Het meest geliefd is nog altijd het speltbrood - waarvoor in Nederland spijtig genoeg geen richtlijnen of wetgeving bestaat, welke aangeeft hoeveel procent spelt een brood moet bevatten, voordat het een speltbrood genoemd mag worden.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

Speltmeel-typen: daarop moet u op letten

Speltmeel is erg populair - niet alleen bij de bakker. Omdat het gebruik van speltmeel gemakkelijker is dan velen denken. Er zijn vijf verschillende meelsoorten: Type 405, Type 630, Type 812, Type 1050 en Type 1800 ofwel volkoren speltmeel. Het typenummer geeft aan, hoe veel mineralen per 100 gram meel of bloem-link aanwezig zijn.
Meelsoorten met een hoger nummer bevatten meer voedingsstoffen dan de andere meeltypen, maar met dit meel is vaak moeilijker bakken. In de praktijk betekent dit: afhankelijk van wat u bakken wilt, moet u een bepaald typenummer speltbloem of speltmeel gebruiken.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

Voedingswaar Speltmelen

De onderverdeling van de typenummers is als volgt:
Type 1050 en Type 1700 - 1800 noemen we speltmeel.
Type 812, Type 630 en Type 405 noemen we speltbloem soorten.
Meer over typenummer van meel-link..

  1. Speltmeel Type 1700 - Type 1800 en Type 1050 wordt voor het bakken van brood benut. Waar Type 1700, Type 1750 of Type 1800 noemen we Volkoren speltmeel waar het typenummer afhankelijk is van de molen waar het wordt gemalen. Type 1050 is door één zeef gezeefd, waarmee het meel van de grootste en hardste zemeldelen ontdaan wordt.

  2. Type 1050 bevat dus minder zemelen-link, waardoor het minder irriterend voor de maag is en bijkomstig ook minder fytinezuur -link bevat, waardoor de voedingstoffen van uw maaltijd beter opneembaar zijn.
    Volkoren speltmeel of speltmeel type 1050 lenen zich overigens ook uitstekend om oa muffins, broodjes of een tulband mee te bakken.

  3. Speltbloem type 812 wordt voor cake, pizza en gistdeeg gebruikt en is een alternatief voor tarwebloem type 812. Speltbloem 812 bevat in verhouding het hoogste gehalte aan gluten. Dit maakt het met name geschikt voor wittebrood of witbrood.

  4. Speltbloem type 630 gebruikt u het besten voor bolletjes en taartjes of gebak. Prima bruikbaar waar in recepten om patentbloem wordt gevraagd. De bloem kan in bijna alle recepten probleemloos dienen als vervanging van tarwebloem.

  5. Speltbloem type 405 leent zich vooral voor taartjes of gebak. Speltbloem 405 is de meest fijne bloemsoort die er is, en voelt ook zeer fijn aan wanneer men het tussen de duim en wijsvinger wrijft. Type 405 zorgt voor een zeer fijne luchtstructuur in bv kapsel van speltbloem.

    next next

Logo Link naar Navigatie popup

U bent opzoek naar goed Speltmeel?

Hier vindt u écht speltmeel in Bio-kwaliteit!

Voedingswaar Volkoren Speltmeel

Nu Direct bij Voedingswaar bekijken*

Aanmelden of inloggen

Logo Link naar Navigatie popup

De Bakeigenschappen van speltmeel

Over het algemeen geldt: speltmeel heeft iets slechtere bakeigenschappen dan tarwebloem. Deeg moet voorzichtig gekneed worden. Wanneer het deeg te hard en droog is, voeg dan nog iets meer water tijdens het kneden toe!

next next

Logo Link naar Navigatie popup

Pas op met speltmeel: voorzichtig, glutenonverdraaglijkheid, glutenintolerantie

Net als tarwe bevat speltmeel gluten. Tarwegluten zijn echter niet hetzelfde als speltgluten-link
Het gaat hier over een kleefeiwit, dat ervoor zorgt, dat het deeg tijdens het bakken rijst en aansluitend zijn vorm behoudt. Met 10,3 gram per 100 gram meel heeft spelt zelfs een hoger glutengehalte dan tarwe, dus iedereen die aan glutenintolerantie (coeliakie) lijdt, moet zijn vingers er van weghouden. .
In onze praktijk blijkt dat veel mensen met een diagnose glutenintolerantie c.q. glutenvrij, feitelijk een tarwe-intolerantie of -onverdraagzaamheid hebben.
Gelukkig geneest de maag- en darwand zeer snel, en bij het weglaten van tarwe kan er in veel gevallen wel snel weer spelt gegeten worden.

next next

Logo Link naar Navigatie popup

(Bron: Voedingswaar
1. "Een bijkomend aspect van Spelt is dat de glutenstructuur van speltgluten significant verschilt van tarwegluten."
2.
"Speltgluten verbindingen zijn veel korten, en breken na +-5 minuten kneden al weer af." )

Voedingswaar spelt artikelen

Wilt u meer weten over Spelt? Speltmeel, speltbloem en speltproducten? Of hoe u spelt kunt gebruiken? Hier een aantal kennis artikelen:


navigatie menu

Speltmeel

Speltbloem

Spelt

Spelt Bakmix

Bakken met Spelt

Voedingswaarde

eerdere pagina's:
   Voedingswaar main       producten       ingrediënten       informatie       online shop       contact       groothandel