Voedingswaar Speculaas, volgens authentieke receptuur;  
 

Speculaas Authentiek Speculaas-Molentje

Speculaas is een uit Nederland (en België na 1830), maar ook uit Rijnland en Westfalen stammend, bros en knapperig gebakken koekje van zanddeeg. In het Nederlands; Speculaas of speculaasjes, in het Frans; Spéculoos, in het Engels; Speculoos of Windmill cookie, in het Duits; Spekulatius (in Zuid-Beieren ook Spekulatis). Waar in Duitsland speculaas een typisch kerstkoekje is, word in Nederland en in België het ganse jaar speculaas gegeten. Speculaas is er ook het ganse jaar in Indonesië, als voormalige Nederlandse kolonie.

8-verschillende-speculaasvormpjes
Voedingswaar Speculaas, verschillende vormpjes.


Speculaaskruiden, Amandelspeculaas, Boterspeculaas..

Onze speculaaskruiden zijn samengesteld uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander en peper.

De meest voorkomende speculaas, is die met speculaaskruiden, die zijn typische smaak aan o.a. de kruiden kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander en peper, te danken heeft.
Daarnaast zijn er nog amandelspeculaasjes, waaraan voordat de speculaasjes gedraaid worden, gebruneerd amandelschaafsel toegevoegd wordt.
In Duitsland ook zeer geliefd is; Butterspekulatius, boterspeculaas, welke een verhoogd aandeel boter bevat, maar vooral, geen speculaaskruiden bevat.

Roomboter Amandel Speculaasje Amandelspeculaasje Boterspeculaasje uit Duitsland
Speculaas, Amandelspeculaas en zonder speculaaskruiden.


Voedingswaar Spelt Speculaas.

Voor de Voedingswaar-Speculaasjes gebruikten we een aantal oude meester recepten, welke we hebben aangepast, aan de huidige expectaties, zonder het gebruik van de authentieke ingrediënten op te geven.
Alsof het ware, overgrootmoeders speculaas, nu vers gebakken.


Speculaas
ingrediënten
Gezondheidsaspecten:

Voedingswaar Speculaas werkt bloedsuiker regulerend en cholesterol verlagend

De achterliggende gedachten gedurende de ontwikkeling van de receptuur was, dat als onze overgrootmoeders lekkere koekjes konden bakken, zonder E-nummers of recent ontwikkelde toevoegingen, dan moeten wij dat in de 21ste eeuw ook kunnen. Boven al, een goede smaak.
De reden achter de ontwikkeling van de speculaasreceptuur, lag in onze zoektocht naar voedingswaren, die enerzijds als vervanging zouden kunnen dienen, voor producten die het bloedsuikerniveau erg verhogen, insulineaanmaak onder druk zetten of in de war brengen, of ontstekingen in de hand zouden kunnen werken. En anderzijds, een goede bron van waardevolle nutriënten zijn.
De ingrediënten opsomming is dan ook kort: speltbloem, boter (roomboter of geklaarde boter**), Sucanat, ei, speculaaskruiden, wijnsteen-bakpoeder en zout. Met of zonder gebruineerd amandelschaafsel.
Van de gebruikelijke ingrediënten, hebben we de tarwebloem vervangen door speltbloem, de bruine basterdsuiker (suiker, invertsuikerstroop en de kleurstof karamel) en kandijsuiker hebben we vervangen door Sucanat. In plaats van vloeibaar-ei of eipoeder gebruiken wij echte biologische eieren van de blijste kippen in Nederland. Wij maken geen gebruik van plantaardige oliën en vanzelfsprekend maken wij geen gebruik van plantaardige vetten, glucose-fructosestroop of de E450 groep.
Deze speculaasjes bevatten geen gekristalliseerde suiker, en in dat opzicht zijn deze koekjes, niet slecht voor de tanden.
Deze koekjes bevatten o.a. wel èchte kaneel. Wat ècht uitzonderlijk is, voor speculaasjes. Echte Kaneel heeft een mooie bloedsuikerregulerende werking. Waar mensen met insulineresistentie, suikerziekte of ontstekingsgerelateerde aandoeningen baat bij zouden kunnen hebben.
Tegenwoordig gebruiken de meeste producenten in plaats van kaneel, "cassia"*
Echte kaneel (Cinnamonum zeylanicum van Sri Lanka of Ceylon kaneel) kan gebruikt worden bij maag-darmklachten zoals darmkrampen, gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel, of diarree.
Echte kaneel vertraagd de glucoserespons na het eten, op een verantwoorde wijze.
Ook aan de andere kruiden in het speculaaskruidenmengsel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder, piment, kardemom, anijs en koriander, zijn gezonde eigenschappen toegeschreven.
Onze mediterrane kruiden worden vers gemalen door partner, Drogisterij AJ van der Pigge, één van Nederlands oudste drogisterijen. De receptuur van Voedingswaar Speculaaskruiden bevat een hoger aandeel echte kaneel dan de Speculaaskruiden in de drogisterij Van der Pigge.
Al met al, speculaas koekjes die u met een gerust hart kunt eten, en aan uw geliefde of kinderen kunt geven.
Gezond en voedzaam, en niet slecht voor de tanden.

SpeltSpeculaasje Speculaas-met-echte-kaneelSpeculaas-zonder-kristalsuiker
Voedingswaar Roomboter Spelt Amandel Speculaasjes.

 

*Speculaas met kaneel of met cassia (kassie)

Als u op een etiket “kaneel” ziet staan, betekend dat niet dat het werkelijk kaneel betreft.
Allerlei types kaneel behoren tot dezelfde familie van planten, genoemd de Laurierfamilie (Lauraceae). In feite, zijn er meer kaneelsoorten in deze plantenfamilie (een geschatte 2.000-2.500 totaal) dan in welke andere plantensoort dan ook.

klik hier om verder te lezen over
Het verschil tussen Ceylon Kaneel vs Cassia kaneel

Voedingswaar SpeltSpeculaasjes
Voedingswaar SpeltSpeculaasjes

 

Speculaas-deeg rijst niet veel. Nederlandse en Belgische versies worden gebakken met lichtbruine suiker (soms bietsuiker) en bakpoeder. Duitse Spekulatius gebruikt bakkers-ammoniak(NH4)2CO3) als rijsmiddel. Indiase, Indonesische en mediterraanse kruiden die in speculaas worden gebruikt zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagels, gember, kardemom en witte peper; deze waren alledaags gebruikelijk in de 17e en 18e eeuw ten gevolge van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie haar specerijenhandel. Familierecepten kunnen mogelijk ook andere kleine hoeveelheden kruiden zoals anijs, enz. Traditioneel werden speculaasjes gemaakt van Friese bloem en specerijen. Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van specifieke speculaaskruiden. De naam speculoos, speculoos zónder accent aigu, werd bedacht voor de Belgische tarwebloem koekjes met nauwelijks specerijen. De smaak van Belgische speculoos wordt verkregen door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert. De meeste versies Speculaas worden gemaakt van witte bloem, bruine suiker, boter en kruiden. Sommige variaties gebruiken wat amandelbloem en hebben geschaafde amandelen ingebed op de bodem. Sommige Belgische variaties met de naam speculoos gebruiken minder of geen kruiden. Speculaasdeeg moet rijpen Om het deeg te maken, worden de boter, de suiker en de kruiden gecombineerd. De bloem en het rijsmiddel worden afzonderlijk gemengd en dan toegevoegd. De bakkers verzekeren zorgvuldig dat het deeg niet te snel verwarmt. Het deeg wordt opgeslagen op een koele plaats overnacht om de kruiden de tijd te geven om in het deeg door te dringen en zo extra aroma toe te voegen.

Voedingswaar Speculaas
Uitsluitend de mooiste ingrediënten:
+ echte spelt, geen frankenkorn
+ echte boter, geen margarine of plantaardig vet
+ echte bio eieren, geen vloeibaar-ei
+ echte kaneel, geen cassia (valse kaneel)
+ met sucanat, zonder kristalsuiker

t.b.v. diabetici en mensen met onstekings- gerelateerde aandoeningen, te hoog cholesterol of overgewicht .


Ingrediënten:

Speltbloem, Boter, Sucanat, Amandelschaafsel, Ei, Speculaaskruiden, Wijnsteen bakpoeder en Zout.
(roomboter of geklaarde boter, met of zonder gebruineerd amandelschaafsel.)

Ingrediënten Speculaaskruiden:

kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander, zwarte peper en witte peper.

Allergenen informatie:

Tarwevrij, Gistvrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Vrij van glucose-fructosestroop of de E450 groep, Zonder plantaardige vetten, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel -suikers. Deze speculaasjes bevatten geen gekristalliseerde suiker.
**Aangepaste receptuur op verzoek; Koemelkvrij, Lactosevrij, Caseïnevrij.

terug naar het begin

 

klik hier voor een navigatievenster

| Producten | Ingrediënten | Informatie | | Broodbakmachine Oplossingen | Over Broodbakmachines | Broodmix | Broodbakmachine Tips | | Groothandel | Links | Contact | Disclaimer | Spelt Meel | Amandel Meel | Sucanat | Teff meel | Speltbloem | Spelt Bakmix | Spelt Pasta | Bio Bouillon | Geklaarde Boter | voedingswaarde Geklaarde Boter | Spelt Speculaas | Navigatie | Online Winkel | Hallway | Winkels | close |
| ♥ De Voedingswaar Webcrew |


© 2017 Voedingswaar.nl. Alle rechten voorbehouden. “Voedingswaar”, “Voedingswaar.nl”, het “Voedingswaar logo”, het “Voedingswaar.nl script logo” en het design van de “Voedingswaar.nl” verpakking, “Voedingswaar Amandel Muffins”, “Voedingswaar Spelt Muffins”, “Voedingswaar Speculaas”, “Voedingswaar Spelt Speculaas”, “Spelt-O-Laas”, “Voedingswaar Sucanat”, “Sucanat-Spelt Voedingswaar” zijn gedeponeerde merken van Voedingswaar, Voedingswaar.nl.

 
producten
ingrediënten
informatie
online
winkel
speltbrood
mix
terug
sluit venster
klik hier voor een navigatievenster
   

klik hier om
online te bestellen

 
    klik hier voor een navigatievenster  
       
     
klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik hier om
online te bestellen

klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

klik hier om
online te bestellen