|
|
Speltpasta's: Spelt Fettuccini, Spelt Macaroni, Spelt Spaghetti
Door:
Barbara Hecht
De
kansen zijn, dat u wellicht nog nooit gehoord heeft van volkoren Spelt
Pasta. Gemaakt van het oude en heerlijk smakende en voedzame graan bekend
als "Spelt," bevat deze pasta verrassend hoge hoeveelheden zowel
vezels als proteïne.
Één bord volkoren Spelt pasta, verstrekt 50 procent van
de dagelijks aanbevolen proteïne hoeveelheid voor vrouwen.
Daar boven op, bevat de zelfde hoeveelheid spelt pasta 15 gram vezels.
Vergelijk dit met één middelgrote appel, welke enkel vier
gram vezels bevat, of een 1/2 kop broccoli, wat ook afgewogen enkel vier
gram vrijgeeft. Een halve kop wortelen bevat een luttele 3,4 gram vezels.
In
aanvulling tot het hoge gehalte aan proteïne en vezels, zijn er andere
voordelen aan Spelt pasta. Om te beginnen is het enorm smaakvol. Zijn
milde, nootachtige smaak laat andere pasta's in vergelijking smakeloos
lijken. Terwijl de smaak niet de pasta saus overheerst, is deze aanwezig.
U hoeft geen kenner te zijn om het verschil te proeven.
Tot
slot, zelfs als u onovertuigd blijft ondanks de vezels, proteïne
waarde, en smaak, is er het feit dat de Spelt volkoren pasta, voor de
wedstrijd, de keus is van vele atleten. Het biedt zowel snelle als de
aanhoudende energie door het scala aan complexe koolhydraten, heeft het
extra voedingswaarde in de vorm van proteïne en vezels, welke het
onderscheidt zowel van andere pasta's als van "lege koolhydraten."
In
geval u benieuwd bent wat spelt is, het is een oud graan dat oorspronkelijk
gecultiveerd in Europa en het Middenoosten. Bekend als "Farro"
in Italië, werd dit voedzame en smaakvolle graan tijdens de oudheid
gebruikt om de Romeinse legioenen te voeden. Tot de ontwikkeling van het
"moderne," makkelijk dorsende tarwe in de vroege jaren 1900,
waren de "amberkleurige graanvelden" waarschijnlijk mais en
Spelt. De Reden? Spelt verloor de voorkeur van boeren en molenaars omdat
de taaie schil vereist dat het tweemaal wordt verwerkt: eerst om de schil
te verwijderen, en nog eens om de korrel te malen.
Aldus
begon de snelle neergang van een van de meest smaakvolle en veelzijdige
granen ooit geproduceerd. Voor decennia, waren bijna de enige boeren die
Spelt verbouwde groepen zoals Amish, die voor hun vee lang- de waarde
van het verbouwen van Spelt erkend hebben. In tegenstelling tot tarwe
en haver, kan het vee kan grote hoeveelheden Spelt eten zonder koliek
te krijgen. Het relatieve gemak waarmee Spelt kan worden verteerd kan
ook de reden zijn dat het zelfs door de meeste mensen kan worden gebruikt
die voor tarwe allergisch zijn.
Voor
wat andere gedachten over dieet en koolhydraten
Behoefte
aan meer informatie? Wilt u Voedingswaar Spelt pasta proberen? Klik op
de volgende links om meer te weten te komen, of om Voedingswaar Spelt
pasta te bestellen.
|
speltmeel | spelt
| speltbakker | speltrecept
| bakmix | spelt
bakken | speltbrood
| spelt muffin | spelt
kruid muffin | spelt chocolade
muffin | spelt bakken
| home | top
| close |
©2006 Voedingswaar.nl

|
|
|
|