Keurmerken
als Eko, Bio en Demeter.
Fabrikanten
zijn genoodzaakt hun producten aan te prijzen bij de consument. Vaak
razend slimme wervende teksten en advertenties
zijn hiervan het resultaat. En succesvol;
Zelfs het voedingscentrum prijst dagelijkse consumptie van "light"
frisdrank, gezoet met aspartame en acesulphame K, aan.
Om werkelijk gezond te eten en te weten wat je eet, of wat je je familie
te eten geeft, zou je, hoe belachelijk het ook mag klinken, een paar
dagen per week moeten uit trekken om, met een vergrootglas en diverse
woordenboeken en gidsen, diverse winkels te bezoeken en alle labels
uit te spellen.
Dit is natuurlijk geen doen.
Het is spijtig te moeten constateren dat het reeds zo ernstig gesteld
is met de voedingsindustrie
dat we wekelijks 4 of 5 winkels af moeten om alle boodschappen, zonder
troep, bij elkaar te krijgen.
Diverse individuen, instanties en organisaties hebben zich er voor ingezet,
met een verscheidenheid aan motivaties en doelstellingen, om voedingswaren
te voorzien van een keurmerk ter garantie van een product of een deel
van een product, of de fabricage- of zelfs een deel van de fabricage.
"Goed voor onze gezondheid", "goed voor het milieu",
"goed voor de dieren" of goed voor alle drie.
Hier
echter ook het ontstaan van verwarring
Maar
hoe betrouwbaar zijn al deze claims? En welk eekhoorntje, bloemetje
of logo'tje staat voor een betrouwbaar keurmerk? En wat houdt zo'n keurmerk
precies in?
Hieronder
vindt u informatie over in Nederland geldige keurmerken die u bij voeding
kunt tegenkomen. Deze keurmerken stellen bepaalde eisen aan het product.
Dit kunnen milieu-eisen zijn, kwaliteitseisen of beiden.
De keurmerken voor milieuvriendelijke landbouw worden door onafhankelijke
organisaties toegekend.
De kwaliteitskeurmerken voor eieren, vlees en gevogelte worden door
de branche organisatie toegekend.
Hier echter ook het ontstaan van verwarring en wederom misleiding; een
keurmerk staat niet gelijk aan "gezond."
Een zak kristalsuiker voorzien van een "eko" logo maakt de
suiker in het geheel niet gezonder, of minder slecht voor de tanden,
dan een zak zonder dat keurmerk.
Wat houdt een keurmerk precies in en waar staat het voor?
Keurmerkenlijst:
Keurmerken
milieuvriendelijke landbouw:
Eko
keurmerk
Het EKO keurmerk is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten.
Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en
kunstmest. Biologische producten bevatten geen kunstmatige geur-, kleur-
en smaakstoffen en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten.
Aan de dierlijke productie worden extra welzijns- en milieu-eisen gesteld,
zoals ruimere huisvesting en voer zonder toegevoegde diergeneesmiddelen.
Op ieder product met een EKO-keurmerk staat naast of onder het merk
een cijfer. Dit is een code die aangeeft van welk bedrijf dit product
afkomstig is.
EKO-producten zijn verkrijgbaar in supermarkten, natuurvoedingswinkels,
reformzaken, speciaalzaken en op boerenmarkten.
Meer
informatie: https://www.skal.com
Demeter
Het Demeter keurmerk is het keurmerk van de Vereniging voor Biologisch-dynamische
Landbouw. Net als bij het EKO keurmerk is SKAL de controlerende instantie.
(Demeter is de Griekse godin van de landbouw.)
Naast de eisen die gelden voor het EKO keurmerk voldoen deze producten
aan aanvullende antroposofische voorwaarden. In de biologisch dynamische
landbouw gaat het om de zorg voor de bodem en het landschap als één
geheel. Essentieel hierbij is het begeleiden van kringlopen op het bedrijf,
waarin naar een evenwicht gestreefd wordt tussen voeding voor mens en
dier, met behoud van de bodemvruchtbaarheid. Dit houdt in dat de gewassen
verbouwd worden in een ruime vruchtwisseling. Bij het telen wordt ook
gekeken naar natuurlijke processen, waaronder de kosmische invloeden.
Demeter producten zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en reformzaken.
Meer
informatie: https://www.demeter-bd.nl
AB
of Agriculture Biologique
Dit
label is eigendom van de Franse overheid en wordt gecontroleerd door
de controle-organisatie Qualité France. Het wordt gebruikt op
producten uit de gecontroleerde biologische landbouw.
De eisen die de Franse overheid stelt aan de biologische teelt, zijn
op een groot aantal punten vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk.
Dit komt omdat beide keurmerken de minimale eisen hanteren die in de
EU-verordening voor biologische productiemethoden zijn vastgelegd. De
eigenaar van een keurmerk kan strengere eisen hanteren; daarom zijn
de verschillende biologische keurmerken in de EU niet zonder meer uitwisselbaar.
Het AB of Agriculture Biologique Keurmerk staat incidenteel (en soms
samen met het EKO-keurmerk) op biologische producten in natuurvoedingswinkels.
Meer
informatie: https://www.vitrinebio.com
Bio-garantielabel
Dit Belgische label is eigendom van de gelijknamige vereniging. Het
wordt gebruikt op producten uit de biologische landbouw die zijn gecertificeerd
door Blik of Ecocert België.
De eisen die Blik en Ecocert stellen aan de biologische teelt zijn op
een groot aantal punten vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk.
Dit komt omdat beide keurmerken de minimale eisen hanteren die in de
EU-verordening voor biologische productiemethoden zijn vastgelegd. De
eigenaar van een keurmerk kan strengere eisen hanteren; daarom zijn
de verschillende biologische keurmerken in de EU niet zonder meer uitwisselbaar.
Het Bio-garantielabel staat incidenteel (en soms samen met het EKO-keurmerk)
op biologische producten in natuurvoedingswinkels.
Meer
informatie: https://www.blik.be
en:
https://www.ecocert.b
Soil Association
Dit label is eigendom van de Britse organisatie Soil Association. Het
wordt gebruikt op producten uit de biologische landbouw. De eisen die
de Soil Association stelt aan de biologische teelt, zijn op een groot
aantal punten vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk. Dit komt
omdat beide keurmerken de minimale eisen hanteren die in de EU-verordening
voor biologische productiemethoden zijn vastgelegd. De eigenaar van
een keurmerk kan strengere eisen hanteren; daarom zijn de verschillende
biologische keurmerken in de EU niet zonder meer uitwisselbaar.
Het keurmerk van de Soil Association staat incidenteel (en soms samen
met het EKO-keurmerk) op biologische producten in natuurvoedingswinkels.
Meer
informatie: https://www.soilassociation.org
Biologische landbouw: het EU-logo
Het EU-logo mag alleen worden gebruikt op biologische producten waarvan
alle ingrediënten zowel uit de biologische landbouw (conform de
eisen in de EU-verordening EEG nr. 2092/91 voor biologische productiemethoden)
als uit een EU-land komen.
De woorden 'Biologische landbouw' in het EU-logo worden in de eigen
taal geschreven.
Meer
informatie: https://www.skal.com
Max Havelaar Keurmerk
Het Max Havelaar Keurmerk is eigendom van de gelijknamige stichting.
Doel is het bevorderen van eerlijke handel en het verbeteren van de
werk- en leefomstandigheden op en rond de plantages.
De nadruk ligt op eerlijke en directe handel met producenten uit ontwikkelingslanden.
Eerst wordt een kostendekkende prijs vastgesteld; daarbovenop komt nog
een vastgelegde meerprijs (premie) en voor biologisch geteelde producten
een extra toeslag.Bij de teelt van Max Havelaar producten moet terughoudend
worden omgegaan met bestrijdingsmiddelen. Als ze toch worden gebruikt
moet beschermende kleding worden gedragen en moet er sprake zijn van
veilige opslag. Max Havelaar stimuleert producenten om op langere termijn
een werkplan te ontwikkelen om tijdens de teelt natuur en milieu zoveel
mogelijk te ontzien.
Veel Max Havelaar producten hebben ook het EKO-keurmerk. Het product
voldoet dan aan de eisen van beide keurmerken, dus biologische teelt
en eerlijke handelsvoorwaarden.
Voor bananen is er een eigen keurmerk: EKO-Oké keurmerk. Andere
producten met het Max Havelaar en het EKO-keurmerk zijn koffie, chocolade
en thee.
Producten met het Max Havelaar Keurmerk zijn verkrijgbaar in supermarkten,
natuurvoedingswinkels en wereldwinkels.
Meer
informatie: https://www.maxhavelaar.nl
Milieukeur
Het Milieukeur is eigendom van de Stichting Milieukeur. Het wordt, na
aanvraag van de producent, verleend aan producten die, vergeleken met
soortgelijke producten, minder belastend zijn voor het milieu.
Tijdens het toetsen op de Milieukeureisen wordt de gehele levenscyclus
van het product geanalyseerd; van wieg tot graf. Grondstofwinning, productie
van materialen, fabricage van product, gebruik van product, afvalverwerking.
Er zijn vele producten met Milieukeur verkrijgbaar, zowel gebruiksartikelen
als voedingsmiddelen (Agro-Milieukeur). Daarnaast wordt het Milieukeur
in een aantal branches gebruikt om bedrijven die het best presteren
op het gebied van interne milieuzorg te onderscheiden. Voorbeelden zijn
de Milieubarometer (de eisen van de gouden Milieubarometer zijn hetzelfde
als die van Milieukeur voor recreatie-ondernemingen) en Milieu Programma
Sierteelt.
Producten met Milieukeur zijn verkrijgbaar bij supermarkten, in warenhuizen
en speciaalzaken (zoals schoenen-, bloemen-, en woninginrichtingswinkels
en slagerijen).
Meer
informatie: https://www.milieukeur.nl
Erkend Streekproduct
Het keurmerk Erkend Streekproduct is bedoeld ter ondersteuning van kleinschalige
agrarische gezinsbedrijven waar kwaliteitsproducten worden geproduceerd.
Streekeigen producten hebben het Milieukeur of het EKO-keurmerk. Daarnaast
is er aandacht voor de ontwikkeling van kleinschalige recreatie, regionale
bedrijvigheid en werkgelegenheid en het behoud van karakteristieke agrarische
cultuurlandschappen.
De
keurmerken die door de regionale organisaties worden toegekend, zijn:
Groene Hart Keurmerk
Stimuland Overijssel
DrentsGoed
Zeeuwse Vlegel
Waterland Keurmerk
Waddenproduct
Limburgs Land
Meer
informatie: https://www.erkendstreekproduct.nl
Bio-Siegel
Dit Duitse label wordt gebruikt op producten uit de biologische landbouw.
De controle vindt plaats door gecertificeerde bedrijven die worden aangewezen
door het Duitse Ministerie van Landbouw. De eisen zijn grotendeels vergelijkbaar
met het Nederlandse EKO-keurmerk. Beide keurmerken hanteren de minimum
eisen die in de EU-verordening voor biologische productiemethoden zijn
vastgelegd. Het Bio label staat incidenteel (en soms samen met het EKO-keurmerk)
op biologische producten in natuurvoedingswinkels.
Meer
informatie: https://www.bio-siegel.de
Keurmerken
eieren:
Controlebureau CPE-keurmerk (op eieren)
De
normen voor de CPE-keurmerken zijn opgesteld door de Europese Unie.
Er zijn vier CPE-keurmerken: voor scharreleieren, volière-eieren,
vrije-uitloop-eieren en vrije-uitloop-eieren extensief. Het voer is
niet biologisch en preventieve geneesmiddelen zijn toegestaan.
Het
scharrelei komt van kippen die in schuren leven met legnesten, strooisel
op de grond en daglicht. De kippen kunnen vrij rondlopen en in het strooisel
zoeken naar het rondgestrooide voedsel. Ze leggen hun eieren in eigen
nesten. De kippen kunnen niet naar buiten. De snavels worden gekapt.
Er zijn maximaal zeven kippen per vierkante meter.
Volière-eieren
zijn scharrelkippen. Op de vloer van de volièrestal zijn stellingen
met meerdere etages geplaatst, met vloeren van gaas. De kippen kunnen
rondlopen en naar de diverse etages fladderen, waar ze eieren kunnen
leggen in nesten en kunnen eten en drinken. Ze kunnen niet naar buiten.
De snavels worden gekapt. Omdat er meerdere etages zijn, leven er meer
volièrekippen per vierkante meter begane-vloeroppervlak: maximaal
10 kippen per vierkante meter.
Meer
informatie:
https://www.ei-info.nl
Let
op:
'Mais-eieren', 'viergranen-eieren' en 'zevengranen-eieren' komen vaak
uit de legbatterij. De naam verwijst naar het voer, niet naar de leefomstandigheden.
In legbatterijen leven ongeveer 18 kippen per vierkante meter. De kippen
leven in legbatterijhokjes met gaas op de bodem zodat ze niet kunnen
scharrelen. Ze hebben geen legnesten.
Graskeurmerk
De Graskeurmerkregeling stelt eisen aan het veevoer en de huisvesting
van landbouwhuisdieren. Momenteel zijn er alleen eieren met dit keurmerk
op de markt:
Gras-ei kippen leven met maximaal 7 kippen op een vierkante meter en
de kippen hebben een vrije uitloop van minimaal 2,5 m2 per kip. De kippen
kunnen makkelijk naar buiten en scharrelen in weiden die niet behandeld
zijn met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Er mogen geen etages boven
elkaar geplaatst worden in de stallen en de kippen krijgen uitsluitend
zuiver plantaardig voedsel zonder chemische kleurstoffen, zoals granen,
zaden en peulvruchten. De snavels worden wel gekapt.
Het Gras Ei heeft het vegetarisch V-keurmerk van de Nederlandse Vegetariërsbond.
Bepalend voor de toekenning van dit keurmerk is dat zowel voor het voedsel
van de 'graskippen' als voor de productie van de 'graseieren' geen dieren
hoeven worden gedood.
Meer
informatie: https:>//www.dierenbescherming.n
en:
https://www.wakkerdier.nl
Keurmerken vlees en gevogelte:
Groepskalfsvlees
Bij het fokken van groepskalveren voor vlees met het Groepskalfs-keurmerk
worden eisen gesteld aan de huisvesting, het voer en dierenwelzijn.
Het fokbedrijf moet daarnaast deelnemer zijn aan de regeling PVE/IKB
voor Integraal Ketenbeheer (zie hieronder).
Onthoornen is verboden bij het Groepskalfs-keurmerk, per hok moeten
minimaal vier dieren worden gehuisvest, die (afhankelijk van hun grootte)
1,6 tot 1,8 m2 vloeroppervlak tot hun beschikking hebben. De dieren
mogen maximaal acht weken individueel worden gehuisvest, waarbij onderling
visueel en beperkt sociaal contact met andere dieren mogelijk moet zijn.
Er moet enige daglichttoetreding aanwezig zijn en een goede ventilatie.
De dieren moeten, naast melk, dagelijks een bepaalde hoeveelheid vast
voedsel krijgen. Groeibevorderaars en geneesmiddelen mogen niet met
het voer worden gegeven, alleen op recept van een dierenarts. Ook worden
er eisen gesteld aan het hemoglobinegehalte van het bloed, om te voorkomen
dat de dieren (omwille van het witte vlees) aan bloedarmoede lijden.
Meer
informatie: https://www.producert.nl
PVE/IKB Vleeskeurmerk
Het PVE/IKB vleeskeurmerk stelt kwaliteitseisen aan het vlees en geen
dierenwelzijn- of milieu-eisen. Onafhankelijke keuringsinstanties zien
toe op de naleving van de regels en het gebruik van het PVE/IKB Vleeskeurmerk.
Vlees met het Vleeskeurmerk PVE/IKB is tijdens de productie extra gecontroleerd.
Er vinden controles plaats ten aanzien van voer, transport en hygiëne.
Het Vleeskeurmerk PVE/IKB is op alle vleessoorten (varken, kip, rund
etc.) van toepassing. Het is verkrijgbaar bij supermarkten en slagerijen.
Meer
informatie: https://www.consument.pve.nl
Scharrelkippenvlees
Vlees met het Scharrelkippenvlees keurmerk is afkomstig van kippenfokkerijen
die extra aandacht besteden aan het welzijn van de kippen. Het fokbedrijf
moet deelnemer zijn aan de regeling PVE/IKB voor Integraal Ketenbeheer.
Scharrelpluimveevlees is afkomstig uit Nederland, Frankrijk of Zweden.
Op sommige scharrelbedrijven heeft het pluimvee een vrije uitloop naar
buiten, op andere niet. Als het vlees afkomstig is van een bedrijf waar
de dieren een vrije uitloop hebben, staat dat vermeld op de verpakking.
Scharrelpluimvee krijgt in de stal meer ruimte: per vierkante meter
staloppervlak worden niet meer dan 13 kippen gehouden; in de reguliere
houderij zijn het er vaak 18. Scharrelpluimveevlees wordt verkocht door
een aantal poeliers en een aantal supermarkten. Ook in horecagelegenheden
wordt soms scharrelkip geserveerd.
Meer
informatie: https://www.producert.nl
Scharrelrundvlees
Vlees met het Scharrelrundvleeskeurmerk is afkomstig van rundveebedrijven
die extra aandacht besteden aan het welzijn van de dieren. Het fokbedrijf
moet deelnemer zijn aan de regeling PVE/IKB voor Integraal Ketenbeheer.
Scharrelrunderen worden in groepen gehouden, met uitzondering van moederdieren
vlak voor en na het kalven, dekstieren en zieke dieren. De scharrelrunderen
moeten kunnen gaan staan en liggen. De dieren mogen niet worden aangebonden
of vastgezet en de reisduur naar het abattoir bedraagt maximaal 4 uur.
Vlees met het Scharrelrundvlees-logo wordt verkocht door een aantal
slagers en een aantal supermarkten.
Meer
informatie: https://www.producert.nl
V-keurmerk
Het V-keurmerk wordt gecontroleerd door de Nederlandse Vegetariërsbond.
Producten met het V-keurmerk zijn volledig vegetarisch. Deze producten
bevatten geen dierlijke bestanddelen, dus ook geen vleesbouillon, gelatine
of hulpstoffen met dierlijke ingrediënten.
Het keurmerk is te vinden op een groeiend aantal producten in supermarkten
en natuurvoedingswinkels.
Meer
informatie: https://www.vegetariers.nl.
|