Voedingswaar, voedingsinfo:  

Tarwe kan de bloedsuikerspiegel verstoren en overgewicht veroorzaken.

Door: A.H. de Wijs

De glycemische index (GI) is en wetenschappelijke maat voor de glucosepiek die in het bloed ontstaat na het eten van koolhydraten.

Zodra de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt, wordt er insuline afgegeven door de alvleesklier. Deze insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed weer daalt door het gedeeltelijk om te zetten in glycogeen dat wordt opgeslagen in de lever en voor een deel naar de vetcellen te sturen die de glucosemoleculen omzetten in vetzuren die in de vetcellen worden opgeslagen.

Uiteindelijk worden vetcellen steeds ongevoeliger voor het effect van insuline. Ze worden insulineresistent. Als de vetcellen eenmaal insulineresistent zijn, gaat de alvleesklier steeds meer insuline produceren om een teveel aan glucose toch uit het bloed te verdrijven. Zoveel zelfs dat de bloedsuikerspiegel te sterk kan dalen, dan is er sprake van hypoglycemie. Op den duur reageren de vetcellen helemaal niet meer op insuline en onstaat type-2 diabetes (“ouderdoms”diabetes).

In onze voeding komen verschillende koolhydraten voor met een verschillende GI.
Glucose is een enkelvoudige suiker die rechtstreeks vanuit de dunne darm in het lichaam kan worden opgenomen evenals fructose. Fructose moet echter eerst worden omgezet in glucose wat een moeizaam proces is waardoor fructose een lage GI heeft in tegenstelling tot glucose.

Er zijn ook tweevoudige suikers oftewel disacharides, namelijk lactose (uit melk), saccharose (sucrose of witte kristalsuiker) en maltose (uit zetmeel). Kristalsuiker bestaat uit glucose en fructose moleculen en heeft dan ook een GI tussen glucose en fructose in.

Zetmeel kan grofweg uit 2 types koolhydraten bestaan, amylose (relatief lage GI) en amylopectine (hoge GI). Door kweekmethoden die ervoor hebben gezorgd dat de opbrengst van de gewassen toenam, is het aandeel amylose vermindert en het aandeel amylopectine drastisch verhoogd in onze voeding. Resultaat is dat de GI van met name tarwe maar ook van aardappels en mais vergelijkbaar is met die van glucose waardoor de bloedsuikerspiegel dusdanig snel stijgt dat het risico op insuline resistentie en overgewicht vergroot wordt.

Klik hier voor meer artikelen door A.H. de Wijs

 

 

klik hier voor een navigatievenster

klik hier voor een navigatievenster

 

   
 
klik hier voor een navigatievenster
 


2005 Voedingswaar.nl

 

Google
WWW www.voedingswaar.nl