Hypoglycemie,  
 
 


     

Vrouwen sneller geïrriteerd dan mannen…

door: A.H. de Wijs

Mannen hebben gemiddeld 400 gram glucose in hun lichaam in de vorm van glycogeen dat is opgeslagen in lever, spieren en bloed, vrouwen slechts 300 gram.

Omdat deze voorraden bij een tekort aan glucose sneller zijn uitgeput zijn vrouwen sneller dan mannen geïrriteerd, nerveus of agressief door een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Hersen- en zenuwcellen halen glucose uit het bloed. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zwellen de zenuwcellen op en ontstaan er nerveuze stoornissen.

Een te laag bloedsuikergehalte ontstaat wanneer de alvleesklier overactief is door het eten van geraffineerde koolhydraten (witte suiker, wit meel). Hypoglycemie kan ook ontstaan bij een gebrekkige leverfunctie waardoor er te weinig glycogeen wordt opgeslagen of door bijnierstoornissen als gevolg van langdurige stresssituaties.

Naast verzwakte zenuwen zijn typische symptomen van hypoglycemie hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, trillerigheid en sterke behoefte aan zoete dingen.

Belangrijk om hypoglycemie te voorkomen of te verhelpen is dus om geen geraffineerde suikers/koolhydraten te eten, de lever te ontgiften en ontspanning in te bouwen.

 

 

 
klik hier voor een navigatievenster
 
Voedingswaardentabel
 


klik hier voor een navigatievenster