|
|
|
|
|
|
|

|
|
Voedingswaar.nl ontwikkelt en produceert voeding voor mensen met
een tarwe- en gluten-vrij dieet veroorzaakt door coeliakie, gluten
intolerantie, dermatitis herpetiformis, tarwe allergie of andere
gezondheidsredenen. Voedingswaar biedt gluten-vrije en tarwe-vrije
producten en informatie online aan welke voor iedereen met speciale
dieetbehoeften nuttig zouden kunnen zijn. Ons doel is het algemeen
bewustzijn betreft coeliakie, en aanverwante ziekten, te verhogen
en zij die de symptonen ondervinden van genoeg informatie te voorzien
zodat zij gediagnostiseerd en behandeld kunnen worden zodat zij
een enigsinds comfortabel en gezond leven kunnen leiden.
|
|
Gevolgen en oorzaken
Coeliakie, ook gluten intolerantie of glutenonverdraagzaamheid genoemd, is
een genetische aandoening aangeboren bij 1 op de 100 tot 200 Nederlanders.
De symptomen van de ziekte coeliakie kunnen variëren van
de klassieke gevolgen zoals diarree, gewichtsverlies, en ondervoeding,
tot aan latente symptomen zoals meer geïsoleerde voedings
afwijkingen. Uitgesloten zijn gastro-intestinale symptomen. De
ziekte komt het meest voor bij mensen van Europese afkomst (vooral
Noordelijk Europees), maar recente studies tonen aan dat het ook
voorkomt bij Spaanse, zwarte en aziatische bevolkingsgroepen.
Patiënten ervaren schade aan de plooien (het verkorten en
afvlakken) aan de binnenzijde van hun darmen (zie externe link 1, 2, 3 en 4)
wanneer zij specifieke graan antigenen (giftige aminozuur-strengen)
eten die o.a in tarwe , rogge, en gerst worden gevonden. Haver
werd traditioneel als giftig beschouwd voor coeliakie patiënten,
maar recente wetenschappelijke studies hebben anders aangetoond.
Dit is een voortdurend onderzoek, nochtans kan het te vroeg zijn
uitsluitende conclusies te trekken.
|
|
Symptonen en diagnose
Wegens het brede spectrum van symptomen die de ziekte coeliakie veroorzaakt,
kan het moeilijk zijn te diagnostiseren. De symptomen kunnen reiken
van "lichte zwakheid, bot pijn, en aphthous stomatitis tot
aan chronische diarree, een opgezwollen buik, en progressief gewichtsverlies"
Als een persoon met deze aandoening gluten blijft eten, hebben
studies aangetoond, dat hij of zij de kans op gastro-intestinale
kanker verhoogt met een factor van 40 tot 100 keer t.o.v. een
gezond persoon. Verder, "gastro-intestinale carcinoom of
lymphoma ontwikkelt zich bij 15 procent van patiënten met
onbehandelde of niet herkende coeliakie." Het is daarom noodzakelijk
dat de ziekte snel en behoorlijk wordt gediagnostiseerd zodat
ze zo spoedig mogelijk kan worden behandeld.
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
|
|