Glutenvrije voeding en dieet informatie,  
       

glutenvrij hapje


Voedingswaar.nl ontwikkelt en produceert voeding voor mensen met een tarwe- en gluten-vrij dieet veroorzaakt door coeliakie, gluten intolerantie, dermatitis herpetiformis, tarwe allergie of andere gezondheidsredenen. Voedingswaar biedt gluten-vrije en tarwe-vrije producten en informatie online aan welke voor iedereen met speciale dieetbehoeften nuttig zouden kunnen zijn. Ons doel is het algemeen bewustzijn betreft coeliakie, en aanverwante ziekten, te verhogen en zij die de symptonen ondervinden van genoeg informatie te voorzien zodat zij gediagnostiseerd en behandeld kunnen worden zodat zij een enigsinds comfortabel en gezond leven kunnen leiden.Gevolgen en oorzaken

Coeliakie, ook gluten intolerantie of glutenonverdraagzaamheid genoemd, is een genetische aandoening aangeboren bij 1 op de 100 tot 200 Nederlanders. De symptomen van de ziekte coeliakie kunnen variëren van de klassieke gevolgen zoals diarree, gewichtsverlies, en ondervoeding, tot aan latente symptomen zoals meer geïsoleerde voedings afwijkingen. Uitgesloten zijn gastro-intestinale symptomen. De ziekte komt het meest voor bij mensen van Europese afkomst (vooral Noordelijk Europees), maar recente studies tonen aan dat het ook voorkomt bij Spaanse, zwarte en aziatische bevolkingsgroepen. Patiënten ervaren schade aan de plooien (het verkorten en afvlakken) aan de binnenzijde van hun darmen (zie externe link 1, 2, 3 en 4) wanneer zij specifieke graan antigenen (giftige aminozuur-strengen) eten die o.a in tarwe , rogge, en gerst worden gevonden. Haver werd traditioneel als giftig beschouwd voor coeliakie patiënten, maar recente wetenschappelijke studies hebben anders aangetoond. Dit is een voortdurend onderzoek, nochtans kan het te vroeg zijn uitsluitende conclusies te trekken.


Symptonen en diagnose

Wegens het brede spectrum van symptomen die de ziekte coeliakie veroorzaakt, kan het moeilijk zijn te diagnostiseren. De symptomen kunnen reiken van "lichte zwakheid, bot pijn, en aphthous stomatitis tot aan chronische diarree, een opgezwollen buik, en progressief gewichtsverlies" Als een persoon met deze aandoening gluten blijft eten, hebben studies aangetoond, dat hij of zij de kans op gastro-intestinale kanker verhoogt met een factor van 40 tot 100 keer t.o.v. een gezond persoon. Verder, "gastro-intestinale carcinoom of lymphoma ontwikkelt zich bij 15 procent van patiënten met onbehandelde of niet herkende coeliakie." Het is daarom noodzakelijk dat de ziekte snel en behoorlijk wordt gediagnostiseerd zodat ze zo spoedig mogelijk kan worden behandeld.

 

Nieuw: Jam, confiture, Dessertsaus, Siroop en
Stroop, allemaal zetmeelvrij, klik hier.

 

klik hier om verder te lezen over glutenvrij meel

klik hier voor een navigatievenster
groen glutenvrij logo
klik hier voor een navigatievenster
   
de coeliakie ijsberg
 
klik hier voor een navigatievenster
©2006-2018 Voedingswaar.nl
 

Google
WWW www.voedingswaar.nl