Gezonde
voeding
Aan
gezonde voeding is de laatste tijd uitgebreid aandacht besteed.
Gezonde voeding is essentieel voor een goede gezondheid en om het
lichaam optimaal te laten functioneren. Gezonde voeding is de basis
voor een gezond leven en gezonde voeding is belangrijk om gezond te
blijven
Gezonde voeding is samengesteld uit een evenwichtige verdeling van
eiwitten, koolhydraten en vetten. Gezonde voeding is voor de meeste
mensen slechts een vanzelfsprekende bijzaak. Gezonde voeding is de
basis van een gezond lichaam en gezonde voeding is de basis voor een
goed figuur. Gezonde voeding is onderdeel van een gezonde levenswijze;
mensen hoeven niet alles te laten staan wat ze lekker vinden; Naast
gezonde voeding is beweging ook heel belangrijk bij het afvallen.en
gezonde voeding is belangrijk voor een goede conditie.
Gezonde voeding is essentieel voor de gezondheid op latere leeftijd
maar gezonde voeding is natuurlijk gedurende het hele leven belangrijk.
Voedingswaar.nl
staat voor gezonde
voeding.
Op basis van spelt en amandelen als gezondheids voedsel
klik hier voor
gezonde voeding
Suiker-vrij
Suiker
is de laatste jaren één van de meest besproken voedingsstoffen.
Wat suiker is en wat het met ons lichaam en onze gezondheid doet is
vaak onderwerp van discussie. Suiker is belangrijk voor de wereldeconomie.
Suiker is toegevoegd aan en suiker is verwerkt in talloze producten.
Een probleem van witte suiker is het nadelige effect op de bloedsuikerspiegel.
Witte suiker is voor iedere hypoglykemist uit den boze maar voor andere
voedingsmiddelen geldt dat de een er veel last van heeft en de ander
niet of nauwelijks.
Allergie
Allergie
is een aandoening die zowel vrij onschuldige als belastende kwalen
kan uitlokken
Allergie is een reactie van ons immuunsysteem op een stof waarvan
het lichaam heeft bepaald dat het gevaar kan opleveren. Het percentage
mensen met een allergie is sinds het begin van deze eeuw spectaculair
toegenomen.Allergie is meetbaar in het bloed en aantoonbaar met huidtesten.
Allergie is een vrijwel onvoorspelbaar verschijnsel. Een allergie
is niet altijd direct vast te stellen en over allergie is nog niet
veel bekend. Allergie is een overgevoeligheid voor één
of meerdere stoffen; bij allergie is het zeer belangrijk dat contact
met het allergeen zo veel mogelijk wordt vermeden. Allergie is seizoen
en weersafhankelijk. Allergie is een steeds groter wordend probleem.
Zoals gezegd; allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam
op een bepaalde stof. Vooral het percentage kinderen met een allergie
is opmerkelijk groot. Een veel voorkomende allergie is koemelkallergie.
Tarwe allergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie. Omtrent
allergie is nog niet alles opgehelderd, de behandeling van allergie
is moeilijk en een dieet bij allergie is maatwerk.
Glutenvrij
Gluten
is een eiwitbestanddeel dat voorkomt in de zetmeelkorrel van bepaalde
graansoorten. Onze amandelmuffins zijn glutenvrij.
TOEGESTAAN,
glutenvrij
- maïs
- rijst
- aardappel
- boekweit
- gierst
- teff
- sorghum
- quinoa
- amaranth
- soja
- kikkererwtenmeel
- tapioca
- guarpitmeel
- arrowroot (pijlwortelmeel)
- johannesbroodpitmeel
- xanthaangom
- zetmeel en gemodificeerd zetmeel vanbovenstaande producten.
NIET
TOEGESTAAN, gluten bevattend
-
tarwe
- haver
- rogge
- gerst
- spelt
- kamuten alle producten die hiervan gemaaktzijn, zoals griesmeel,
gort, cous-cous,bulgur, seitan etc.- zetmeel en gemodificeerd zetmeel
vanbovenstaande productenTENZIJ1)op de verpakking staat aangegeven
dathet product glutenvrij is en/of een productvoorzien is van het
internationale logovoor glutenvrij (de doorgestreeptekorenaar). Deze
producten voldoen aande norm van de Codex Alimentarius.12)het product
als glutenvrij vermeld staat in de ‘Lijst van glutenvrije merkartikelen’,uitgegeven
door het Voedingscentrum. 21Er bestaat ook tarwezetmeel wat glutenvrij
gemaakt is. Dit mag officieel glutenvrij genoemdworden, maar is niet
100% vrij van gluten. Het gehalte aan gluten moet voldoen aan de normvan
de Codex Alimentarius: een internationale afspraak over de bovengrens
van hetglutengehalte in producten. Deze grens ligt bij 200 ppm (=deeltjes
per miljoen). Ligt hetglutengehalte onder de 200 ppm dan mag het product
glutenvrij genoemd worden. Voorsommige mensen met coeliakie is deze
kleine hoeveelheid gluten nog teveel, zij krijgenklachten en kunnen
beter kiezen voor producten die van nature glutenvrij zijn.2De samenstelling
van een product kan door de fabrikant zonder aankondiging veranderdworden.
Dit betekent dat de ingrediëntendeclaratie op de verpakking altijd
gelezen moetworden om te zien of er gluten bevattende ingrediënten
in het product voorkomen. Bovendienkan men op internet de laatste
wijzigingen/aanvullingen in de lijst van glutenvrijemerkartikelen
vinden onder www.voedingscentrum.nl en in ‘Glutenvrij’
het kwartaalblad van deNederlandse Coeliakie Vereniging.N.B.: Vanaf
2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden als het zetmeel, dat
zij in het productverwerkt hebben, afkomstig is van gluten bevattend
graan. Als er op een etiket zetmeel ofgemodificeerd zetmeel staat,
kan men er vanuit gaan dat het zetmeel afkomstig is van glutenvrijgraan
en dus “veilig” is voor coeliakiepatiënten. Het is
natuurlijk afhankelijk van de overigeingrediënten van het product
of het product in zijn geheel glutenvrij is.Meer informatie over productinformatie
en de etikettering van producten kunt u vinden in de brochure‘Coeliakie
en het glutenvrije dieet’.Bron: Nederlandse Coeliakie Vereniging
november 2003Auteur A.M.GrijpmaDit document kunt u downloaden vanaf
www.coeliakievereniging.nl Bibliotheek Glutenvrij meel (PDF formaat)blz
1 van 1.
Spelt
is een oud graan dat negen duizend jaar geleden in oud Egypte werd
gekweekt. Spelt is een van de eerste granen gekend door de mens en
wordt vermeld in het Oude Testament in Exodus 9:31 en Ezechiël
4:9.
Van
het Oude Egypte, spelt migreerde naar Europa langs de noordelijke
kust van de Zwarte Zee en werd gevestigd in zuidelijk Duitsland en
Zwitserland (1800-1200BC).
Tegen 500 v. Chr. was spelt het belangrijkste graan in zuidelijk Engeland.
Van Europa namen de Zwitserse immigranten het graan naar Ohio, USA
rond 1770 n. Chr.
Over
tijd groeide spelt overal in de Verenigde Staten tot het ten gunste
van moderne tarwesoorten werd verlaten.
De
moderne soorten werden gekozen aangezien zij geschikt waren voor de
moderne in water oplosbare meststoffen en de opbrengsten hoger waren.
Onlangs
verscheen spelt opnieuw als populaire maal graan wegens zijn gezondheidsvoordelen.
Gezondeheids
voordelen van spelt
Spelt is een populair en gezond product om de volgende redenen:
Gespeld
bevat grote hoeveelheden anti carcinoom B17, welke het lichaam helpen
vechten tegen kanker.
Spelt wordt gemakkelijk verteerd. Zijnde zeer goed oplosbaar in water
worden spelt voedingswaarden beschikbaar voor ons met een minimum
aan spijsverteringswerk. Dit laat onze lichaamscellen toe om snel
voor optimale prestaties te worden gevoed en versterkt. Tarwe in vergelijking
is moeilijk te verteren en kan velen een opgeblazen gevoel geven.
Spelt bevat speciale koolhydraten die een beslissende rol spelen in
het bevorderen van het lichaams immuun systeem. Dientengevolge wordt
spelt nu gebruikt bij de behandeling van chronische besmettingen met
inbegrip van herpes en aids.
Spelt heeft een zeer hoog gehalte ruwe vezels, veel hoger dan tarwe,
en is verantwoordelijk voor een schoon en gezond spijsverteringskanaal.
In tarwe de zemelen en tarwekiem bevatten de essentiële voedingsmiddelen
die gewoonlijk in de productie van bloem worden verwijderd. In spelt
bevinden deze essentiële voedingsmiddelen zich door de hele korrel
en gaan niet verloren in het maalprocédé.
Spelt is een laag allergie graan en kan een goede vervanging voor
tarwe zijn.
Bakken
met spelt
Bakken met spelt bloem is gelijkaardig aan bakken met tarwemeel. Speltbloem
maakt eigenlijk uitstekend brood. Het is niets als rijstbrood enz.
dat gewoonlijk vrij onaantrekkelijk is. Het speltbrood is gewoonlijk
niet droog en heeft een nootachtige smaak.
Spelt
groeien
Spelt is een graan met een relatief lage opbrengst die vroeg op goed
voorbereide grond wordt geplant en laat geoogst. Bij oogst zal het
graan niet beschadigen en zal later ont-schild moeten worden. Om deze
redenen is spelt een duur graan om te kopen.
nieuw:
Spelt Bakmix voor de broodbakmachine
Kant
en klare bakmix zonder tarwe
|