Eczeem - Dauwworm,  
 
 


     

Eczeem

door: A.H. de Wijs

Eczeem is de verzamelnaam voor oppervlakkige huidaandoeningen (rode plekjes, blaasjes, bulten, striemen, schilferende huid enz.). Er zijn vele soorten uitslag en met vele verschillende oorzaken.
Eczeem treedt vooral op bij mensen met een droge huid, en blijkt dan ook vaak te berusten op een tekort aan onverzadigde vetzuren. Twee eetlepels koudgeperste olie, rijk aan onverzadigde vetzuren twee tot drie maal per dag, blijkt in vele gevallen wonderen te verrichten. Het eczeem verdwijnt binnen enkele dagen en de droge huid wordt binnen een maand normaal.
Gebrek aan B-vitamines kan ook tot eczeem leiden. Door een tekort aan vitamine B6 ontstaat bij mannen een schilferige huid, roos en kriebelende vlekken op de teelballen. Ook het vettige, schilferige eczeem dat op de wenkbrauwen, achter de oren en om de neus en mond verschijnt is een gevolg van vitamine B6-gebrek.
De B-vitamine PABA heeft bepaalde soorten eczeem genezen, evenals vitamine B2, pantotheenzuur en vitamine B3. Iemand met hardnekkig onverklaarbaar eczeem doet er verstandig aan een sterk B-complex te nemen (twee maal per dag) en enkele lepels olie met meervoudig onverzadigde vetzuren. Helpt dit alles niet, dan is vrijwel zeker dat het eczeem van allergische aard is, vooral als men andere allergische symptomen vertoont zoals astma, een loopneus, hooikoorts, migraine.

Dauwworm

Dauwworm is ook bekend onder de namen atopische dermatitis, atopisch eczeem en constitutioneel eczeem. "Dauw" geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; "worm" betekent dat de uitslag vaak ringvormig is. Met wormen heeft dauwworm dus helemaal niets te maken.. Deze constitutie speelt ook een rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld astma, astmatische bronchitis en hooikoorts.

Voedsel kan een oorzakelijke factor van dauwworm zijn. Als u denkt dat het eczeem door bepaalde voedingsmiddelen verergert, is het goed dit met uw arts te bespreken.

Meestal begint dauwworm zo'n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Er ontstaat een rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen. Vooral de jeuk is erg vervelend. De baby tracht de jeuk te verminderen door wrijven, schuren en krabben. Daardoor wordt het eczeem erger. De kinderen zijn vaak onrustig en huilen veel, ook 's nachts. Dauwworm verloopt in golven: perioden met veel klachten worden afgewisseld door perioden met weinig of zelfs geen klachten.

De oorzaken van eczeem zijn velen en gevarieerd, en hangt af van het type van eczeem dat een persoon heeft. Verondersteld wordt dat atopisch eczeem een erfelijke aandoening is, genetisch bepaalt. Men stelt dat de mensen met atopisch eczeem gevoelig zijn voor allergenen in het milieu die voor anderen onschadelijk zijn. In atopy is er een bovenmatige reactie van het immuunsysteem met als gevolg ontstoken, geïrriteerde en pijnlijke huid. De bijbehorende atopische voorwaarden omvatten astma en hooikoorts. Andere types van eczeem worden veroorzaakt door irriterende middelen zoals chemische producten en detergentia, allergenen zoals nikkel, en de gistgroei. In latere jaren kan het eczeem worden veroorzaakt door problemen met de bloedsomloop in de benen . Verdere oorzaken van bepaalde types van eczeem moeten nog worden verklaard, hoewel de verbindingen met milieufactoren en spanning en stress worden onderzocht.

Voedingsadvies

Vermijd voeding waar tarwe, koemelk of geraffineerde suiker in zit.

 

 

 
klik hier voor een navigatievenster
 
Voedingswaardentabel
 


klik hier voor een navigatievenster