|
|
|
|
Broodbakmachines
Zien
we in Noord Amerika voornamelijk merken als; Black & Decker,
Breadman, Hitachi, Oster, Proctor Silex, Sunbeam, Toastmaster
en Westbend, zo zien we in Europa over het algemeen merken als;
Inventum, AFK en Panasonic, als best getest.
|
|
Bakmachine
mogelijkheden en opties
Vrijwel alle broodmachines hebben een aantal standaard bakprogramma's,
deze zijn dan ook niet van belang bij het bepalen van een voorkeur.
*Wel van belang, om broden zonder gist te bakken, of glutenvrij
brood, is een bakprogramma waar de kneed- en rijstijd achterwege
gelaten worden, en de machine meteen begint met bakken. Een broodmaker
met de mogelijkheid om zelf de kneedtijd in te stellen, zou een
welkome aanvulling zijn op het assortiment.

|
|
Het
bakblik of de emmer
Alles bepalend voor de keuze welke broodbakmachine te kopen is
het bakblik, ook wel "emmertje" of brood-pan genoemd.
Het broodbakblik bepaalt de vorm van het brood en daarmee ook
de maat van de boterham.
Broodvorm
Om
een brood met een normale broodvorm te bakken,
zoiets als dit:

horizontale broodbak positie
-is een broodmaker nodig met een bakblik
dat breder is dan hoog, zoals dit: 
i.p.v.
een bakblik zoals dit: 
verticale broodbak positie
Daarbij,
in een smal en hoog bakblik leunt het meel op zichzelf, en rijst
het deeg daardoor moeilijker in vergelijk met een breed blik,
waar het deeg meer naast elkaar, dan op elkaar ligt. Niet dat
er uit een verticale broodpan geen mooie, lekkere broden komen.
Dan
is er nog de maat van het brood bakblik; deze varieert voor broden
van 600 gram, 900 gram, 1100 gram tot 1600 gram (BM
9386).
Met 500 gram bakmix bakt de broodmaker een brood van ongeveer
750 gram. Echter een goed gerezen brood van 750 gram vult een
1100 grams bakblik tot de rand.

Wat het emmertje betreft kunnen we dus uitgaan van; hoe groter
hoe beter.
(Als het deeg “de pan uit rijst” en over de rand druipt,
raakt het wellicht het verwarmingselement.)

|
De
kneedhaak of deeghaak
kneedhaak

|
Veel
verschillende merken en typen broodbakmachines..
Door het grote aantal merken, met allen weer een groot aantal
typenummers, is het erg moeilijk een specifiek merk of type als
de beste te betitelen. Elke maand komen er nieuwe types uit, en
ieder type heeft een andere verdeling in kneed- rijs- en bak-tijd.
Spelt, in tegenstelling tot tarwe, hoeft niet lang gekneed te
worden. Daarom, een machine met mogelijkheid om een korte kneedtijd
en een lange rijstijd in te stellen heeft voor spelt de voorkeur.

AFK
broodbakautomaat BM 3

Broodbakautomaat
prijzen en accessoire kosten
Bakmachine prijzen variëren van € 30 tot € 200
Onderdelen, een vervangend bakblik of nieuwe deeghaak, variëren
per merk ook zeer in prijs en beschikbaarheid. Altijd even navragen
op de plek waar de bakmachine gekocht wordt of ze ook onderdelen
op voorraad hebben, en wat ze kosten.
Het broodpan en de kneedhaak kunnen zonder problemen 2 tot 4 jaar
meegaan. Ongeacht het merk.
De prijs zegt echter niets over het bakresultaat. Bij ons bakt
de Inventum BM35 net zulke mooie broden als de AFK broodbakautomaat
BM-2, zeker als er gebruik gemaakt wordt van de timer. (De BM-3 heeft een grotere broodpan maar daarom ook twee deeghaken waardoor er twee gaten onderin het brood zitten..)

Brood uit de broodbakmachine BM 3

|
2
typen broodbakmachines op het aanrecht
Niet
onbelangrijk is de plek waar de bakmachine komt te staan. Afhankelijk
van het model staat het bakapparaat over de breedte van het
aanrecht, vanaf de achterwand de keuken in, of de broodmaker
zelf staat in de breedte tegen de achterwand.

broodbakmachine
test ruimte
Afhankelijk
van de de indeling van de keuken, nemen brede broodbakmachines
over het algemeen minder ruimte in, dan de diepe machines. Dit
heeft ook te maken met hoe de broodmaker te plaatsen is op het
aanrecht, bijvoorbeeld onder keukenkastjes, in verband met hoe
de deksel opent, en welke kant deze opdraait.
*Om het deeg goed te laten rijzen is het heel belangrijk dat
de broodbakmachine niet op de tocht staat.
Naast een keukenraam dat altijd op een kiertje staat, of in
de luchtstroom van de afzuigkap of ventilator is over het algemeen
geen goed idee. Het zelfde geldt voor naast de achterdeur die
vaak open gaat terwijl het deeg aan het rijzen is.
Tot slot, de omgevingstemperatuur zou niet lager moeten zijn
dan 17 - 18 graden.

|
Een
mooi brood

test en uitleg

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|