De Amandel, product informatie,  
       
   
amandel
   
     

Gezonde symboliek

100 na Chr. gaven de Romeinen al gesuikerde amandelen cadeau aan notabelen en geliefden. Bij huwelijken strooide men amandelen over de bruid en bruidegom als symbool van vruchtbaarheid. Ook tegenwoordig krijgen de huwelijksgasten soms nog gesuikerde amandelen, in kant verpakt, als vruchtbaarheidssymbool, voor geluk, romance, goede gezondheid en succes.
In Zweden staan amandelen ook symbool voor geluk en succes; rond de kerstdagen verstopt men één amandel in de rijst- of griesmeelpudding. Het belooft een extra goed jaar voor diegene die deze vindt.
Onder de Hebreeërs, was het een symbool van waakzaamheid en een vroeg voorjaar. Nog steeds draagt men, op grote festival dagen, takken amandelbloesem naar de synagoge. De Chinezen beschouwen het als een symbool van vrouwelijke schoonheid. Christelijke symboliek gebruikt vaak amandeltakken als symbool voor de maagdelijke geboorte van Jezus; op schilderijen ziet men vaak een ring van amandelen om de baby Jezus, en als symbool van Maria.

Amandelen zijn niet 'zomaar een tussendoortje ',
maar we kunnen ze zien als een volwaardige maaltijd, gemakkelijk te combineren met andere ingredienten.

De amandel staat symbool voor vruchtbaarheid. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat vitamine E een gunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid en seksuele potentie. Vitamine E beschermt onze cellen tegen vrije radicalen. Een vrije radicaal is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Door het hoge gehalte aan magnesium zijn amandelen zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben.
Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen. Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten.
Baby's kunnen voor hun tweede jaar geen vast voedsel verteren; als ze om de een of andere reden geen moedermelk kunnen krijgen, kan men als volgt te werk gaan. Het amandeleiwit wordt in 90% van de gevallen beter opgenomen dan koemelkeiwit. Amandelmelk is eveneens een prachtige vervanging voor de ook wel bekritiseerde sojamelk. Het kan bijdragen tot de genezing van dauwworm, maag- en darmstoornissen. Het malen van amandelen verhoogt de opneembaarheid. Amandelmeel is glutenvrij en voldoet aan de eisen voor meelprodukten voor de moderne westerse maatschappij.

 

amandelmeel

Aforismen zijn gezouten, en geen gesuikerde amandelen
op het feestmaal der rede. (Logan Pearsall Smith) .

 

 

Waarom zou u amandelen gebruiken bij productontwikkeling?

De Voordelen van de amandel

Een overzicht uit 1999 van 500 voedseltechnologen openbaarde dat zij vertrouwen op amandelen voor:

  1. Veelzijdigheid
  2. Knapperigheid
  3. Voedingwaarden
  4. Aantrekkelijk voor de consument
  5. Waargenomen toegevoegde waarde


In feite, 41 procent van de technologen in het onderzoek verkoos amandelen als hun favoriete noot* om als ingrediënt op te nemen in nieuwe producten. Onder voedseltechnologen gespecialiseerd in graangewassen, noemden 60 procent, amandelen, als hun favoriete noot*. Amandelen hebben verscheidene distinctieve kenmerken. Aangezien amandelen in een grotere verscheidenheid in de natuur voorkomen, dan welke andere noot dan ook, wordt hun capaciteit, om in een breed scala van producten gebruikt te kunnen worden, gewaardeerd. Dit maakt amandelen ideaal voor heerlijke- en functionele producten, van voorverpakte salade dressings tot paneren, van “toppings” op supermarkt-roomijs, tot make-up verwijderaar of crème van een bekend merk.

Amandelen zijn ook gewaardeerd om hun "crunch". De textuur is belangrijk voor zowel de consument als de technologen, amandelen in z'n geheel, verbrokkeld of geschaafd, verstrekken een knapperige kwaliteit, welke niet meteen tenietgedaan word door vocht. Deze knapperige eigenschap, in contrast met bijvoorbeeld romige zuivelproducten, geeft een heerlijke combinatie. In muesli mixen, en andere snackmengelingen zoals studentenhaver. Van de participerende voedseltechnologen beschreef 67 procent, de amandelen als; "knapperig".

Een toegevoegd voordeel om amandelen te gebruiken in producten, is hun significante vitamine inhoud. Eén ons amandelen verstrekt 37 procent van de Dagelijkse Aanbevolen Waarde van vitamine E in de vorm van: D-Alpha- tocoferol. Als sterk middel tegen oxidatie, verlengt vitamine E de houdbaarheid en "shelf-life" van producten. uit en door consumenten uitgezocht. Feitelijk zijn amandelen de beste voedingsbron van alpha- tocoferol, de vorm van vitamine E die het gemakkelijkst door het lichaam wordt geabsorbeerd en wordt gebruikt.

* Een amandel wordt vaak gezien als een noot maar is eigenlijk een pit. De amandel behoort plantkundig tot de rozenfamilie die in 3 subfamilies is verdeeld waarvan de leden onderling nauw verwant zijn. De amandel is lid van de pruim subfamilie samen met de pruim, abrikoos, kers, perzik en nectarine.

Amandelen, rijk aan; onverzadigde vetten, hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Geneeskrachtig, goed voor hart- en vaatziekten, diabetes, en ontstekingsremmend. Ook wel hersenvoedsel genoemd. Met een hoog gehalte lecithine, inositol, magnesium, ATP, adenosine-trifosfaat, o.a. goed voor patiënten lijdend aan de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer.

 

 

terug naar het begin

 

terug

 

 
klik hier voor een navigatievenster
ingrediënten:
amandelmeel (100% amandel met vlies)
Voedingswaardentabel
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
2005-2006 Voedingswaar.nl

Google
WWW www.voedingswaar.nl