Broodbakmachine Tips  



t'Is zo gemakkelijk.

Dat is waarom u de machine in de eerste plaats kocht. Maar op de een of andere manier, iets werkte niet. Neem een momentje en klik hieronder. Wij hebben een serie tips samengesteld, van bakmachine/broodmachine onderhoud tot settings en cycli.
U zou net de tip of truc kunnen vinden, die het 'm doet, de volgende keer.

 
       
 

•De deeghaak verwijderen
•Uitgesteld "Timer" programma
•Een eitje toevoegen
•Wisselende resultaten
•Korst kleur instelling
•Deeg programma/ Handmatig programma
•Rozijnen/ Noten programma
•Zoete instelling
•Volkoren instelling
•Het bakblik schoonmaken
•De deeghaak zit vast

 

 

Meer;
Over Broodbakmachines
Bakmachine Oplossingen

Tips

Broodmix

De deeghaak verwijderen

Na de laatste kneedgang de machine openen en de kneedhaak verwijderen. Zo wordt het gat onderin het brood voorkomen.

Vóór de laatste kneedgang de machine openen en de kneedhaak verwijderen. Zo rijst het brood hoger. Veel broodmachines kneden drie keer; één keer lang en tijdens het rijzen twee keer kort. De laatste twee voorkomen "overrijs". Indien de kneedhaak er gedurende de laatste kneedgang niet in zit heeft het deeg de kans om door te rijzen. Voor veel meelsoorten met een minder hoog glutengehalte dan tarwe is dit aan te raden. Ook onze spelt broodmixen bakken luchtiger als de laatste kneedgang wordt overgeslagen. (hangt van de machine af)
Kijk in het instructieboekje van uw bakmachine wanneer de kneedgangen plaatsvinden. Gemmiddeld kunt u na 70 - 75 minuten de kneedhaak verwijderen.
Bovenkant

Hoe de deeghaak te verwijderen
Haal het emmertje uit de machine, en manouvreer met een natte hand het deeg naar één kant van het bakblik. Als de deeghaak zichtbaar is deze voorzichtig uit het deeg trekken. Vervolgens, wederom met een natte hand, het deeg verdelen over de bodem van het bakblik.
Bovenkant

Uitgesteld "Timer" programma

Afhankelijk van de maling en de soort gist kan het zijn dat u een beter gerezen brood krijgt door gebruik van de timer. De timer geeft de gist de tijd te activeren. Doe de ingrediënten in het bak-blik zoals aangegeven door fabrikant. Gebruik het Uitgesteld "Timer" programma niet voor broden die bederfelijke ingrediënten bevatten (zoals eieren en verse melk) welke kunnen bederven in minder dan twee uur.
Bovenkant

Een eitje toevoegen

Deeg of brood van grof gemalen- of zwaar meel rijst vaak minder hoog. De glutenstructuur kan het gewicht dan niet aan, of wordt verbroken door scherpe of grove deeltjes. Een ei toevoegen voordat de machine begint met kneden ondersteunt de gluten en laat het brood 3 á 4 cm hoger rijzen.(afhankelijk van de machine) Daarbij brengt het eitje de voedingswaarde van uw brood in balans en bakt u een gezonder brood.
Bakkerijen, ook biologische, voegen geïsoleerde gluten toe aan het meel om zo een heel luchtig brood te kunnen produceren. Dit is voor de bakkerij ook economisch voordelig, voor een luchtiger brood met dezelfde afmetingen is minder meel nodig.
Bovenkant

Wisselende resultaten

Afhankelijk van het merk- en type broodbakmachine variëren de resultaten.
Ook bij broodbakmachines van het zelfde merk zien we uiteenlopende resultaten.
Zelf bij het zelfde type nummer zijn de resultaten niet het zelfde.
De temperatuur van de bakmachines verschilt per machine nogal. Zo wordt het brood minder hard gebakken en verdampt er minder water.

Dit valt te compenseren door de hoeveelheid water en de korstkleur aan te passen.
De thermostaat kan ook kapot zijn.
Bovenkant

Korst kleur instelling

De korst kleur instelling laat u de keuze, een licht, medium of donkere korst te kiezen, door lichtjes te variëren met de baktijd of temperatuur. Des te hoger uw machine-temperatuur en langer de baktijd, des te donkerder de korst.
Bovenkant

Deeg programma/ Handmatig programma

Gebruik het Deeg programma/ Handmatig programma om broodjes te maken, breadsticks, pizzadeeg of elk brood dat handmatig gevormd wordt. Dit programma mixt, kneedt en laat het deeg één maal rijzen. De piep is het teken om het deeg uit de machine te verwijderen en te beginnen met het handmatig vorm-geven.
Laat dan het brood rijzen op een warme plaats, en bak het af in een conventionele oven.
Bovenkant

Rozijnen/ Noten programma

Het Rozijnen/ Noten programma is ontworpen om extra ingrediënten toe te voegen, zoals vruchten, noten en groenten. Ingrediënten die te laat worden toegevoegd zullen niet genoeg tijd hebben om in het deeg gekneed te worden, en kunnen samen klonteren. Het drogen van, of het bestrooien van extra ingrediënten met bloem of kaneel, zal helpen deze te scheiden, en zich in het deeg te mengen.
Bovenkant

Zoete instelling

De Zoete instelling is voor broden met een hogere suiker inhoud, die neigen gemakkelijk te bruinen en langzaam rijzen. Deze instelling kenmerkt een langere rijstijd en een lagere baktemperatuur. Gebruik de Lichte Korstkleur op uw machine als u geen Zoete instelling heeft.
Bovenkant

Volkoren instelling

De Volkoren instelling kenmerkt een langere rijstijd en is ontworpen om volkoren melen efficiënt te kneden welke zwaarder zijn dan geraffineerde melen.
Bovenkant

Het bakblik schoonmaken

Het bakblik is bedekt met een speciale non-stick laag voor gemakkelijk schoonmaken. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of schuur-sponsjes. Gebruik geen scherpe voorwerpen om vastgeplakt brood los te krijgen. Gebruik een rubber spatel om brood te verwijderen. Week bakblik in warm water voor gemakkelijk reinigen.
Bovenkant

De deeghaak zit vast

Invetten van deeghaak schacht met olijfolie, of met een laagje bakspray bedekken alvorens de deeghaak te installeren, zorgt voor makkelijke schoonmaak. De deeghaak een paar minuten inweken in warm water, na het verwijderen van het brood, kan helpen aangebakken ingrediënten los te maken.
Bovenkant

 

Lees verder;
Over Broodbakmachines    Bakmachine Oplossingen    Tips    Broodmix

 
klik hier voor een navigatievenster
   
klik hier voor een navigatievenster
 
 
 
klik hier voor een navigatievenster

klik hier voor een navigatievenster

| Producten | Ingrediënten | Informatie | | Broodbakmachine Oplossingen | Over Broodbakmachines | Broodmix | Broodbakmachine Tips | | Groothandel | Links | Contact | Disclaimer | Spelt Meel | Amandel Meel | Sucanat | Teff meel | Speltbloem | Spelt Bakmix | Spelt Pasta | Bio Bouillon | Geklaarde Boter | voedingswaarde Geklaarde Boter | Spelt Speculaas | Navigatie | Online Winkel | Hallway | Winkels | close |
| ♥ De Voedingswaar Webcrew |


© 2017 Voedingswaar.nl. Alle rechten voorbehouden. “Voedingswaar”, “Voedingswaar.nl”, het “Voedingswaar logo”, het “Voedingswaar.nl script logo” en het design van de “Voedingswaar.nl” verpakking, “Voedingswaar Amandel Muffins”, “Voedingswaar Spelt Muffins”, “Voedingswaar Speculaas”, “Voedingswaar Spelt Speculaas”, “Spelt-O-Laas”, “Voedingswaar Sucanat”, “Sacanat-Spelt Voedingswaar” zijn gedeponeerde merken van Voedingswaar, Voedingswaar.nl.

Google
WWW www.voedingswaar.nl

bakmachine tips:

De deeghaak verwijderen
Uitgesteld "Timer" programma
Een eitje toevoegen
Wisselende resultaten
Korst kleur instelling
Deeg programma/ Handmatig programma
Rozijnen/ Noten programma

Zoete instelling
Volkoren instelling
Het bakblik schoonmaken
De deeghaak zit vast
Over bakken
Bakmix instructies
On-Line winkel

klik hier voor een navigatievenster