Speltrecept,  
 

spelt-brood
 
onze producten
onze ingrediënten
onze informatie
speltmeel
speltbrood mix
keurmerken
terug
sluit venster
klik hier voor een navigatievenster

klik hier om
online bestellen

Speltproducten
Spelt bakmix
Spelt pasta
Spaghetti
Grünkern
etc.

   
klik hier voor een navigatievenster
 
 

Voedingswaar.nl
Binnenweg 185
2101JJ Heemstede
tel. 023-5404140
Email: klik hier

 

 

> Hoe we zelf bakken

> Voor de bakker

> Informatie
over speltmeel

> Informatie
over spelt

 

 
 

Speltbrood - Speltkoeken

Spelt, gezonder, allergeenarm oergraan


 

   
 

Speltbrood

Speltbrood – tarwevrij. Dit recept komt van een bakker uit Friesland

Ingrediënten

1 kg. bloem
6 dl. water
30 gr. honing
30 gr. boter
20 gr. gist
20 gr. zout (bij voorkeur zeezout)

Bereidingswijze

De bloem in een grote kom doen en zout toevoegen. Goed mengen

De gist in lauw water oplossen

De opgeloste gist, de boter en de honing aan het meel toevoegen

Alles goed mengen en intensief kneden

Een bal vormen, deze met bloem bestuiven en met een doek bedekt op een niet te warme plaats 20 minuten laten vergisten

Nogmaals intensief kneden

Weer 20 minuten laten vergisten

Met koud water besproeien (geeft glans)

In de op 250 graden voorverwarmde oven schuiven (enigszins dieper dan het midden)

Na 10 minuten hitte tot 200 graden reduceren

Baktijd in totaal ca. 40 - 50 minuten

Na de baktijd het brood onmiddellijk met koud water besprenkelen, uit de vorm nemen en voor het afkoelen op een rooster leggen

 

Speltkoeken = gist- en tarwevrije broodvervanging

 

Basis - Ingrediënten

250 gr. vers gemalen speltmeel

Snufje zout

2,5 dl. sterk koolzuurhoudend mineraalwater

Verdere benodigdheden (naar believen)

Karwijzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, fijngesneden vijgen, rozijnen

Voorbereiding

Alles tesamen in een kom kort omroeren.

Deze brij resulteert in 8 koekenen (met lepel direct op de bakplaat leggen). Niet te dik, maximaal 1 cm. dik

Op 250 graden hitte 10 minuten bakken, dan omkeren en nogmaals 5 minuten in bakoven laten.

Speltkoeken als kauwoefening:

Speltkoeken zijn ideale tarwe- en gistvrije “kauwtrainers": Ideale kauw aantal = 50

Door de kauwbeweging worden de speekselklieren tot speekselproductie aangezet en de totale darmactiviteit geactiveerd.

Hongergevoelens worden zo snel geëlimineerd.

   
klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
   
klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
   

volkoren speltbrood
volkoren speltbrood

©2006 Voedingswaar.nl

klik hier voor een navigatievenster

home | navigatie | producten | bakken | bakmix | speltmeel | spelt | speltbrood | voor de bakker | informatie | contact | close