Voedingswaar Speculaas, volgens authentieke receptuur;  
 

Speculaas Authentiek Speculaas-Molentje

Speculaas is een uit Nederland (en België na 1830), maar ook uit Rijnland en Westfalen stammend, bros en knapperig gebakken koekje van zanddeeg. In het Nederlands; Speculaas of speculaasjes, in het Frans; Spéculoos, in het Engels; Speculoos of Windmill cookie, in het Duits; Spekulatius (in Zuid-Beieren ook Spekulatis). Waar in Duitsland speculaas een typisch kerstkoekje is, word in Nederland en in België het ganse jaar speculaas gegeten. Speculaas is er ook het ganse jaar in Indonesië, als voormalige Nederlandse kolonie.

8-verschillende-speculaasvormpjes
Voedingswaar Speculaas, verschillende vormpjes.


Speculaaskruiden, Amandelspeculaas, Boterspeculaas..

Onze speculaaskruiden zijn samengesteld uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander en peper.

De meest voorkomende speculaas, is die met speculaaskruiden, die zijn typische smaak aan o.a. de kruiden kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander en peper, te danken heeft. Daarnaast zijn er nog amandelspeculaasjes, waaraan voordat de speculaasjes gedraaid worden, gebruneerd amandelschaafsel toegevoegd wordt.
In Duitsland ook zeer geliefd is; Butterspekulatius, boterspeculaas, welke een verhoogd aandeel boter bevat, maar vooral, geen speculaaskruiden bevat.

Roomboter Amandel Speculaasje Amandelspeculaasje Boterspeculaasje uit Duitsland
Speculaas, Amandelspeculaas en zonder speculaaskruiden.


Voedingswaar Spelt Speculaas.

Voor de Voedingswaar-Speculaasjes gebruikten we een aantal oude meester recepten, welke we hebben aangepast, aan de huidige expectaties, zonder het gebruik van de authentieke ingrediënten op te geven.
Alsof het ware, overgrootmoeders speculaas, nu vers gebakken.

Speculaasingrediënten Gezondheidsaspecten:

De achterliggende gedachten gedurende de ontwikkeling van de receptuur was, dat als onze overgrootmoeders lekkere koekjes konden bakken, zonder E-nummers of recent ontwikkelde toevoegingen, dan moeten wij dat in de 21ste eeuw ook kunnen. Boven al, een goede smaak.
De reden achter de ontwikkeling van de speculaasreceptuur, lag in onze zoektocht naar voedingswaren, die enerzijds als vervanging zouden kunnen dienen, voor producten die het bloedsuikerniveau erg verhogen, insulineaanmaak onder druk zetten of in de war brengen, of ontstekingen in de hand zouden kunnen werken. En anderzijds, een goede bron van waardevolle nutriënten zijn.
De ingrediënten opsomming is dan ook kort: speltbloem, boter (roomboter of geklaarde boter**), Sucanat, ei, speculaaskruiden, wijnsteen-bakpoeder en zout. Met of zonder gebruineerd amandelschaafsel.
Van de gebruikelijke ingredienten, hebben we de tarwebloem vervangen door speltbloem, de bruine basterdsuiker (suiker, invertsuikerstroop en de kleurstof karamel) en kandijsuiker hebben we vervangen door Sucanat. In plaats van vloeibaar-ei of eipoeder gebruiken wij echte biologische eieren van de blijste kippen in Nederland. Wij maken geen gebruik van plantaardige oliën en vanzelfsprekend maken wij geen gebruik van plantaardige vetten, glucose-fructosestroop of de E450 groep.
Deze speculaasjes bevatten geen gekristalliseerde suiker, en in dat opzicht zijn deze koekjes, niet slecht voor de tanden.
Deze koekjes bevatten o.a. wel èchte kaneel. Wat ècht uitzonderlijk is, voor speculaasjes. Echte Kaneel heeft een mooie bloedsuikerregulerende werking. Waar mensen met insulineresistentie, suikerziekte of ontstekingsgerelateerde aandoeningen baat bij zouden kunnen hebben.
Tegenwoordig gebruiken de meeste producenten in plaats van kaneel, "cassia"*
Echte kaneel (Cinnamonum zeylanicum van Sri Lanka of Ceylon kaneel) kan gebruikt worden bij maag-darmklachten zoals darmkrampen, gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel, of diarree.
Echte kaneel vertraagd de glucoserespons na het eten, op een verantwoorde wijze.
Ook aan de andere kruiden in het speculaaskruidenmengsel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder, piment, kardemom, anijs en koriander, zijn gezonde eigenschappen toegeschreven.
Al met al, speculaas koekjes die u met een gerust hard kunt eten, aan uw geliefde of kinderen kunt geven.
Gezond en voedzaam.

SpeltSpeculaasje Speculaas-met-echte-kaneelSpeculaas-zonder-kristalsuiker
Voedingswaar Roomboter Spelt Amandel Speculaasjes.

 

*Speculaas met kaneel of met cassia (kassie)

Allerlei types kaneel behoren tot dezelfde familie van planten, genoemd de Laurierfamilie (Lauraceae). In feite, zijn er meer kaneelsoorten in deze plantenfamilie (een geschatte 2.000-2.500 totaal) dan in welke andere plantensoort dan ook. Andere leden van het Cinnamomum geslacht die algemeen als voedsel worden genoten zijn onder andere avocado en laurierblad.
Verscheidene soorten kaneel worden vaak samen gegroepeerd en aan gerefereerd onder één noemer, als "cassia kaneel" of uitsluitend "cassia."
(Hollandsch: „kassie“ en „kassieboom.“)
Cinnamomum komt meer voor:

Latijnse benaming   Nederlands   Gebruik  
Cinnamomum iners = Kaneelboom = iners=niet actief;
zonder geur
 
Cinnamomum tamala = Kaneelboom = laurierblad  
Cinnamomum verum = Kaneelvaren = kamerplant  
Cinnamomum camphora = Kamferboom = kamfer  
Cinnamomum cassia = Kassieboom = cassia  
Cinnamomum zeylanicum = Kaneelboom = Ceylon kaneel  

Gemalen kaneel of cassia zijn nauwlijks van elkaar te ondescheiden
Cinnamomum zeylanicum vs Cinnamomum cassia
Links cassia, rechts Ceylon kaneel.

 

Meer gezondheids voordelen van speltspeculaas met echte kaneel, zonder kristalsuiker:
Speculaas en preventie van diabetes

Verschillende kleine studies hebben kaneel verbonden aan een betere bloedsuikerspiegel. Een deel van dit werk laat zien dat echte kaneel de bloedsuikerspiegel zou kunnen beteugelen door het verlagen van insulineresistentie.
Een studie gepubliceerd in 2009 vond dat een 500 mg kaneel capsule tweemaal per dag genomen voor 90 dagen verbeterde hemoglobine A1C niveaus - een weerspiegeling van gemiddelde bloedsuikerspiegel in de afgelopen twee tot drie maanden - bij mensen met een slecht gereguleerde type 2 diabetes ( hemoglobine A1C-waarden van meer dan 7 procent).
In één studie, aten vrijwilligers van 1 tot 6 gram kaneel p/d gedurende 40 dagen . (Eén gram gemalen kaneel is ongeveer ruim een halve theelepel .) De onderzoekers ondervonden dat kaneel het cholesterolgehalte met ongeveer 18% en de bloedsuikerspiegel met 24% verlaagden.

 

Voedingswaar SpeltSpeculaasjes
Voedingswaar SpeltSpeculaasjes


Ingrediënten:

Speltbloem, Boter, Sucanat, Amandelschaafsel, Ei, Speculaaskruiden, Wijnsteen bakpoeder en Zout.
(roomboter of geklaarde boter, met of zonder gebruineerd amandelschaafsel.)

Ingrediënten Speculaaskruiden:

kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment, kardemom, anijs, koriander, zwarte peper en witte peper.

Allergenen informatie:

Tarwevrij, Gistvrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Vrij van glucose-fructosestroop of de E450 groep, Zonder plantaardige vetten, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel -suikers. Deze speculaasjes bevatten geen gekristalliseerde suiker.
**Aangepaste receptuur op verzoek; Koemelkvrij, Lactosevrij, Caseïnevrij.

terug naar het begin

Referenties o.a.:
• Verspohl EJ, Bauer K, Neddermann E. Antidiabetic effect of Cinnamomum cassia and Cinnamomum zeylanicum in vivo and in vitro. Phytother Res 2005;19(3):203-6. 2005.
• Mang B, Wolters M, Schmitt B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest 2006;36(5):340-4. 2006.
• Anderson RA. Chromium and polyphenols from cinnamon improve insulin sensitivity. Proc Nutr Soc 2008;67(1):48-53. 2008.

 

klik hier voor een navigatievenster
©2016 Voedingswaar.nl

| Producten | Ingrediënten | Informatie | groothandel | links | contact | disclaimer | spelt meel | amandel meel | sucanat | teff meel | speltbloem | spelt bakmix | spelt pasta | geklaarde boter | spelt speculaas | navigatie | online winkel | hallway | winkels | close |

 


 
producten
ingrediënten
informatie
online
winkel
speltbrood
mix
terug
sluit venster
klik hier voor een navigatievenster
   

klik hier om
online te bestellen

 
    klik hier voor een navigatievenster  
       
     
klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik hier om
online te bestellen

klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

klik hier om
online te bestellen