Natuurlijke voeding ,  
 
 


     

Natuurlijke en onnatuurlijke voedingsmiddelen…

door: A.H. de Wijs

De mens maakt deel uit van de natuur. Het concept van een natuurlijke voeding stelt dat het lichaam alle voedingsstoffen nodig heeft die in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomen, Door de bewerkingen van de moderne voedingsindustrie, zoals raffineren, conserveren, invriezen en drogen gaan voedingsstoffen in wisselende mate verloren. Neem bijvoorbeeld wit meel; volgens de Amerikaanse Food and Nutrition Board worden er 24 voedingsstoffen -waaronder vitamine A, B en de minerale elementen zink, magnesium en chroom – grotendeels uit graan verwijderd tijdens het malen en raffineren.

Sinds het begin van de industrialisatie in de 19e eeuw zijn we hoe langer hoe meer vervreemd geraakt van een natuurlijke voeding. Chemische bedrijven kwamen met pesticiden en kunstmeststoffen op de markt. De scheikunde begon de moderne voedingsindustrie te voorzien van een grote verscheidenheid aan synthetische additieven, conserveermiddelen, kleurstoffen, kunstmatige smaken en geuren en middelen die de textuur en smaak van voedingsmiddelen “verbeterden”. Bijna alle smaken kunnen kunstmatig geproduceerd worden; een natuurlijke aardbeiensmaak wordt verkregen met amylacetaat (een plasticoplosmiddel) en een vanillesmaak met piperonal (een luizenbestrijdingsmiddel). Van veel van deze stoffen is inmiddels gebleken dat ze uiteenlopende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

.

 

 

 
klik hier voor een navigatievenster
 
Voedingswaardentabel
 


klik hier voor een navigatievenster