Glutenvrij meel en informatie,  
   


Glutenvrij meel, glutenvrije bloem:

Amandel-meel *
Teff-meel, rood, bruin en wit
Boekweit-meel
Quinoa-meel
Gierst
Mais, mais-meel
Sorgum
Rijst, wilde- en rijst-meel
Amaranth, amarant-meel

.  
.

glutenvrij hapje

 

*. Meel van gemalen pitten zoals amandel-meel
Meel van peulvruchten zoals kikkerwten-meel en soja-meel
Meel van wortels en knollen zoals tapioca-meel of cassave-meel, aardappelmeel en sago-meel.
Meel substituties van gemalen noten.

 
   

Er zijn vele soorten glutenvrij meel,
jammer genoeg zijn deze niet allemaal
even lekker..

Teff bijvoorbeeld, of boekweit, of quinoa, hebben allemaal een zeer specifieke smaak. Happend in een glutenvrije boterham, kan je soms bedrogen uitkomen, als je de smaak van 'normaal' brood verwacht. Ook de structuur is vaak niet wat je zou mogen verwachten.
De voedingswaarde van glutenvrije producten is over het algemeen niet te vergelijken met die van het reguliere product. Door het veelvuldig eenzijdig gebruik van bijvoorbeeld aardappel- of maismeel of -zetmeel blijft de hoeveelheid voedzame stoffen beperkt.
De fabrikanten van zwaar bewerkt of geraffineerd meel, ontdaan van alle gluten, zijn genoodzaakt om uiteindelijk weer vitaminen toe te voegen aan hun product. Wederom jammergenoeg is dat vaak niet het enige wat wordt toegevoegd. Glutenvervangende kleefmiddelen of meelverbeteraars met een groot scala aan benamingen, allemaal ten behoeve van de bakeigenschappen, kunnen even schadelijk zijn als gluten en kunnen de opname van voedingsstoffen bemoeilijken.

De glutenvrije Voedingswaar producten zijn in eerste instantie gemaakt op smaak en voedingswaarde. We maken onder andere gebruik van amandelmeel en van een aantal meel mixen.
Daarnaast zijn al onze versproducten 100% biologisch
.

 

Gluten zijn een eiwitbestanddeel dat voorkomt in de zetmeelkorrel van bepaalde graansoorten.

Gluten-intolerantie of Coeliakie, is een overgevoeligheid voor gluten, een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De gluten beschadigen het darmslijmvlies. Tarwe bevat naast gluten nog een groot aantal andere allergenen die van invloed kunnen zijn op de darmen en het imunsysteem..

 


"Taart Op Maat"

Voor speciale gelegenheden zoals een bruiloft of een verjaardag maakt de Voedingswaar bakkerij "Taart Op Maat"
Krijgt u bezoek, of gasten met speciale dieetwensen, allergieen of intoleranties; dan kunt u, geheel naar uw smaak- en dieet-wens, samen met de bakker een taart samenstellen. Naast glutenvrij natuurlijk allemaal (tarwe) zetmeelvrij.

Denkt u hierbij aan heerlijke amandeltaarten gevuld met fruit en of room, b.v. vrij van gluten, of lactose; overgoten met pure chocolade gemaakt van de beste biologische cacao.

glutenvrije chocolade taart
glutenvrije taart

(klik hier voor grotere afbeeldingen en meer informatie)

wilt u meer weten over glutenvrije taart, klik hier om te e-melen

Ook de Jam die we evt. gebruiken voor de vulling van uw taart is zetmeelvrij,
evenals onze confiture, stroop, siroop en dessertsaus, klik hier voor meer info


 

"Glutenvrij Brood" recept

Ingrediënten voorbeeld glutenvrij brood

500 g rijstmeel
200 g quinoa
200 g teffmeel
1 theelepel zout
1 zakje wijsteen bakpoeder of 1 eetlepel droge gist
1 theelepel xanthaangom
900 ml water

Werkwijze

Meng alle droge ingrediënten. Het is belangrijk dat de xanthaangom goed gemengd is. Voeg het water toe en meng alles met een houten lepel. Het deeg van glutenvrij brood is vloeibaarder dan dat van normaal brood. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats gedurende 30 min. Meng het deeg nogmaals.

Doe het deeg in een goed geöliede bakvorm. Het deeg mag de bakvorm maar tot de helft vullen. Laat het nog eens rijzen. Zet het in een voorverwarmde oven (200°C) wanneer het midden van het deeg gerezen is tot de hoogte van de bakvormen. Bak gedurende 60 min.

Het glutenvrij brood uit de bakvorm nemen en laten afkoelen.

meer recepten..


 

mocht u uw ervaringen willen delen, heeft u op of aanmerkingen?
klik hier om te e-melen

*baktijden en temperaturen verschillen per oven

 

 

 
 
klik hier voor een navigatievenster
groen glutenvrij logo
 
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
©2006 Voedingswaar.nl
 

Google
WWW www.voedingswaar.nl