Zelf brood bakken is éen van de leukste aspecten van het koken..  
 


Een brood bakken in de oven, met Voedingswaar Spelt Bakmixen

Standaard:
speltbrood recept voor de spelt broodbakmix (click)

Volkoren:
volkorenspeltbrood recept voor de volkoren spelt broodbakmix (click)

Wit:
speltbrood recept voor de witte spelt broodbakmix (click)

Oven:
recepten
voor het bakken van broden met 100% volkoren speltmeel en speltbloem (click)

 

 

speltbrood
speltbrood uit de oven

 

 

recept voor het bakken met de spelt broodbakmix in de oven

Speltbrood van 750 gram uit de oven:

Mix 500 gram Speltbakmix, en 310 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten samen met de hand, of met de handmixer.

Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm.

Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.

Plaats het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek


baktijden en temperaturen verschillen per oven,

 

smooth

 

recept voor het bakken met de volkorenspelt broodbakmix in de oven

Volkorenspeltbrood van 750 gram

Mix 500 gram Spelt bakmix Volkoren, en 360 ml (gr) lauwwarm water kort samen met de handmixer, op de hoogste stand, evt. voorzien van kneedhaken.

Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm. Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.

Plaats het brood in wording, 40 minuten in een voorverwarmde oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek

Electrische oven: 210 graden Celcius, 45 minuten
Heteluchtoven: 200 graden Celcius, 40 minuten
Gasoven: stand 4-6, 45 minuten


baktijden en temperaturen verschillen per oven

boterham
speltboterham uit de oven

 

 

recept voor het bakken met de witte spelt broodbakmix in de oven

Wit speltbrood van 750 gram uit de oven:

Mix 500 gram witte bakmix, en 360 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten samen met de hand, of met de handmixer.

Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm.

Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.

Plaats het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek


baktijden en temperaturen verschillen per oven.

 

speltbrood in de oven

 

 

Een speltbrood binnen een uur. (in de oven)

  • 300 tot 310 ml. water
  • 500 gr. speltbloem of -meel (een mix tussen volkoren (of 1050 of 630) met bloem (405) is een idee)
  • Evt. indien u met zeer grof gemalen meel bakt; 1 of 2 eieren (een biologisch ei of een 'Colombian blacktail' ei, werkt beter en is gezonder en lekkerder)
  • 1 (of 2) zakjes 'wijnsteen bakpoeder' (Baukje bakpoeder werkt ook perfect)
  • een paar kommen, een mixer, een spatel, een kleine bakvorm of cakevorm (Vet de cakevorm in met roomboter of olijfolie)
  • een oven op 200-230 graden*.
  1. Mix om te beginnen het bakpoeder goed met de bloem, liefst met de mixer.
    Mix in een andere kom, met de mixer, het ei en het water samen.
    Voeg vervolgens de bloem, al roerend met de spatel, toe aan het water.
    Op het moment dat er geen droog meel meer te zien is, nog een aantal keer met de spatel omscheppen en in de cakevorm gieten/scheppen.
    (Eventueel de toplaag met iets van de water-ei mix bestrijken, of alleen ei)
  2. Plaats het aankomend brood in een voorverwarmde oven van +- 220 graden en zet deze dan (of 10 min. later) terug naar 200 graden.

Na +-45 a 50 minuten zou het brood gaar moeten zijn, anders wat langer doorbakken.
Voor een brood van een kilo, nog 10 tot 15 minuten aan de baktijd plakken.

Als het afgekoeld is kan het gelost worden, liefst op een rekje (ovenrek) om verder af te koelen.
Het brood is nu zo vers dat het op luchtige cake lijkt. De volgende dag krijgt het vanzelf meer een broodstructuur.
Voor wat meer 'bite', is langer bakken natuurlijk ook een optie.


*
Electrische oven: 210 graden Celcius, 45 minuten
Heteluchtoven: 200 graden Celcius, 40 minuten
Gasoven: stand 4-6, 45 minuten


baktijden en temperaturen verschillen per oven

> nog een recept voor brood met spelt meel in de oven

lees verder over speltmeel >

ouderwetse zak speltmeel

Allergenen informatie: Tarwevrijj, Koemelkvrij en Lactosevrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel suikers.
 
 

 

 

klik hier voor een navigatievenster

 

 

 

klik hier voor een navigatievenster

   
 
klik hier voor een navigatievenster
2004 - 2013 Voedingswaar.nl

Indien u een product zoekt zou het kunnen zijn, dat wat u zoekt, al te vinden is op de site.

      Vul het product dat u zoekt hieronder in .

 

 

Recepten:

Speltbakmix recept:
Volkoren mix recept:
Witte bakmix recept:
100%meel recepten:
Bakmachine instructies :
Speltbakmix instructies :
Volkorenmix instructies:
Witte bakmix instructiest:

klik hier voor een navigatievenster